2-mans bezorging tot in het huis

Europa´s nr. 1 voor maatwerkmeubels online

Gratis advies

Klantbeoordeling: zeer goed 5.7/6

%
PERSONEELSKORTING! Nu tot 25 % korting alleen tot 22-04-2024!

Alleen tot:

PERSONEELSKORTING! Nu tot 25 % korting alleen tot 22-04-2024

Meubelstof reinigen en onderhoud van leer

Het is belangrijk om de gestoffeerde meubels in je huis regelmatig schoon te maken

Stoffen bank wenen
Meubelstof reinigen en textielonderhoud: zo gaat dat in zijn werk

Je gebruikt je bank, fauteuil en bed iedere dag. Daarom is het raadzaam om regelmatig je gestoffeerde meubels schoon te maken, of het nu om leer of textiel gaat. Want ook al zie je het meestal niet, in de stoffering verzamelen zich bacteriën en viezigheid, en dat kan een gezondheidsrisico worden als je er nooit wat tegen doet. In dit stuk geven we je een overzicht van hoe je zorgvuldig met je meubeltextiel om kunt gaan – van je wollige tapijt tot je leren bank.

Hoe en waar viezigheid ontstaat: redenen om de meubelstof te reinigen

Ontbijt op bed, met vieze schoenen over het tapijt lopen of met Bello knuffelen op de bank: wat voor veel mensen simpelweg bij het dagelijks leven hoort, laat sporen achter. Kruimels en haren blijven hangen in de stoffering en in je bedlakens, viezigheid van de straat verzamelt zich in allerhande stoffen in huis – en wordt daar een broedplaats voor allerlei ongure wezentjes. Daarom is het een goed idee om alle stoffen en leren meubels in huis af en toe schoon te maken en zelfs te desinfecteren.

Welke stoffen in huis vergen onderhoud? Denk aan:

  • Gestoffeerde stoelen
  • Banken en bankovertrekken
  • Fauteuils en fauteuilbekleding
  • Leren banken en leren fauteuils
  • Bedovertrekken en matrassen
  • Kleden en vloerbedekking


Meubelstof op de juiste manier reinigen in twee stappen

De eerste stap is het grondig stofzuigen van je bank om de oppervlakkige viezigheid van de meubelstof te verwijderen, waar bacteriën en mijten in kunnen huizen. Wanneer stofzuigen niet helpt, gebruik dan een doekje met warm water om verdere viezigheid te lijf te gaan. Het is het best om het water allereerst te destilleren of aan de kook te brengen, zodat het geen onnodige kalkvlekken achterlaat. Wanneer de vieze plekken bijzonder hardnekkig zijn, helpt een stoffeergummetje om de meubelstof schoon te wrijven.

Stap twee is een hygiënespray die geschikt is voor textiel. Daarmee desinfecteer je de stof en ga je de vorming van micro-organismen tegen. Test de spray het liefst aan een onopvallende plek om zeker te zijn dat de ondergrond niet verkleurt of beschadigt. Na het sprayen goed laten drogen. Dit proces kun je versnellen door de kamer goed te luchten.

Ook kun je stoffering met een stoomapparaat schoonmaken – dat desinfecteert je bank net zo goed. Informeer van tevoren even of de bekleding en de kussens van je bank tegen hoge temperaturen kunnen. Vul het stoomapparaat met gedestilleerd water om lelijke kalkvlekken te vermijden. Deze methode ontziet je meubels, omdat je geen chemicaliën hoeft te gebruiken, maar is over het algemeen minder effectief dan de hygiënespray. Soms is het niet genoeg om de meubelstof op deze manier schoon te maken. In dat geval hebben we behulpzame tips, waarmee je vlekken en geurtjes uit de stoffering krijgt.

Leren meubels reinigen en desinfecteren zonder vlekken

Ook wanneer je je leren fauteuil of je bank wilt reinigen, moet je allereerst stof, kruimels en andere alledaagse viezigheid verwijderen. Een gladde leren bank kun je natuurlijk gewoon met een droog doekje stofvrij maken. Bij een bank met ruw leer kun je het beste de stofzuiger of een meubelborsteltje gebruiken.

Daarna maak je je leren bank schoon met een vochtig doekje. Maar let op! Niet iedere leersoort is bestand tegen water. Als het leer het water absorbeert, is het beter onmiddellijk op te houden en geen water meer te gebruiken. Wanneer er daarentegen kleine druppeltjes water op het leer ontstaan, kun je gewoon met een nat doekje de bank afvegen. Toch is het raadzaam om het leer daarna meteen met een doek af te drogen, omdat leer op den duur kan worden aangetast, wanneer het compleet nat wordt.

Een erg grondige manier om je leren meubels schoon te maken, is met een schoonmaakmiddel voor meubels, mits dat niet al te agressief is. Let er wel op dat er niet al te veel oplosmiddelen in zitten, want dit kan de kleurstof doen oplossen – met lelijke vlekken als gevolg. Ook kan alcohol (ethanol, 1-propanol) het materiaal droger en stijver maken. Let dus goed op de waarschuwing "niet geschikt voor leer" wat in zulke gevallen meestal op de verpakking staat. Maar ook bij de juiste producten is het beter om er niet al te veel van te gebruiken. Gebruik tot slot leerolie of leermelk om te voorkomen, dat het leer uitdroogt. Voor een lange levensduur is het namelijk essentieel om je leren meubels goed te onderhouden.

Overigens kun je met deze tips niet alleen je leren meubels schoonhouden, maar ook het stuur van je auto of zelfs je versnellingspook, in zoverre die met leer zijn bekleed.


Zo reinig je tapijt en vloerbedekking

Voor de hygiëne in huis is het beter om niet alleen je leer en meubelstof te reinigen, maar ook je tapijten en vloerbedekking. Met gewone tapijtreiniger kun je vervelende geurtjes, bacteriën en schimmel verwijderen. Voor dieperliggende en hardnekkige vlekken is dat echter niet genoeg – in zo'n geval heb je een waszuiger of speciale tapijtreinigingsmachine nodig. Het functioneren van deze apparaten is gebaseerd op sprayextractie: een mengsel van water en schoonmaakmiddel wordt op het tapijt gespoten en direct weer wordt opgezogen.

Net als bij het reinigen van gestoffeerde meubels, is een desinfecterende hygiënespray bij het schoonmaken van tapijt onmisbaar. Deze spray verdelgt bacteriën, schimmels en virussen die een gewone schoonmaakbeurt kunnen overleven. Je kunt dezelfde spuitfles nemen die je voor je gestoffeerde meubels hebt gebruikt!

Tip: Behandel je schoenzolen ook met deze spray wanneer je het huis betreedt om te voorkomen dat je bacteriën en virussen verspreidt.

Matrassen, bedlakens en dergelijke

Ook in je slaapkamer – vooral in matrassen – voelen bacteriën, virussen en mijten zich bijzonder thuis. Bovendien absorberen de stoffen het nachtelijke zweet, waar ook bacteriën in zitten. Vandaar is het beter om je bedlakens iedere twee weken te wassen. Doe de kussenslopen, het dekbedovertrek en het hoeslaken in de wasmachine bij 60 graden Celsius. Daarnaast is het raadzaam om je matras nog eens te stofzuigen; daarvoor heb je een speciaal opzetstuk voor textiel.

Dan bestaat er nog een anti-mijtspray om je matras vrij te houden van ongewenste wezentjes. Een gewone hygiënespray werkt echter ook.

Vlekken in je matras kun je te lijf gaan met een vlekkenmiddel waar enzymen in zitten. Populair is het alomtegenwoordige zuiveringszout. Dit moet tot zes uur inwerken in je matras. Daarna kun je het met de stofzuiger wegzuigen. Nu kun je opgelucht in een hygiënisch bed slapen!

We wensen je veel plezier en succes bij het reinigen van je stoffen en leren meubels en al het andere textiel bij jou thuis!

Vorkasse

Overboeking

Rechnung

Rekening

visa
mastercard
amazonpay
powered by webEdition CMS