2-mans bezorging tot in het huis

Europa´s nr. 1 voor maatwerkmeubels online

Gratis advies

Klantbeoordeling: zeer goed 5.7/6

%
PERSONEELSKORTING! Nu tot 25 % korting alleen tot 29-04-2024!
PERSONEELSKORTING! Nu tot 25 % korting alleen tot 29-04-2024

Vijf fouten bij het inrichten van de hal

Met deze tips kun je je hal zo inrichten, dat iedereen zich er welkom voelt

halmeubel
De 5 meest voorkomende fouten bij het inrichten van de hal

"Het is maar de hal" – misschien vraag je je af, waarom je energie en geld in een ruimte zou investeren waarin je doorgaans niet veel tijd doorbrengt. Het is simpel: de kamer waar je binnenkomt bij jou thuis heeft een directe invloed op jouw humeur – iedere keer dat je thuiskomt. Wij laten zien, hoe je de vijf meest gemaakte fouten in de inrichting van je hal kunt voorkomen en zo een ruimte creëert, waar jij en je bezoek met plezier naar binnen komen. Vaak liggen er in de hal een berg jassen en schoenen, of een enorme boel kranten en brieven. Het is er te donker en de enige functie van de hal is een doorgangsroute naar één van de gezellige, liefdevol vormgegeven kamers in de rest van het huis. Nergens worden er zo veel inrichtingsfouten gemaakt als in de hal. En dat terwijl de hal de eerste ruimte is die bezoekers, vrienden en familie betreden. Ook kortstondig bezoek zoals de postbode en de verwarmingsreparateur krijgen de hal te zien. Jouw hal is dus een uithangbord voor de rest voor je huis, een persoonlijk visitekaartje. Waarom zou je deze niet zo inrichten dat het er netjes, stijlvol en gezellig is? Welke meubels een oppepper kunnen zijn voor jouw hal, welke verlichting je kunt gebruiken en hoe je zelfs de meest smalle gang goed kunt inrichten – dat en meer lees je hier, want we hebben voor jou de vijf meest gemaakte fouten bij het inrichten van de hal op een rijtje gezet.

1. Een hal zonder meubels wordt een ongezellig gangetje

X De deur open, schoenen uit, jas aan een haak, sleutels lukraak ergens heen gooien, en hup naar de woonkamer. Voor een kopje koffie moeten we er nog een keer doorheen, en 's avonds als we naar bed gaan lopen we gelukkig de laatste keer door de hal. Maar wacht eens even – deze centrale ruimte in je huis heeft meer te bieden dan slechts een doorgang naar de rest van het huis. De meeste fouten bij de inrichting van de hal kun je al voorkomen, door deze niet alleen als onpersoonlijke route van A naar B te beschouwen.

✓ De gang heeft vaak hoekjes die nog niet ten volle worden gebruikt, zoals een nis of een lange muur: van een nis kun je een mini-kantoortje maken of er een extra kast neerzetten – zo wordt zelfs de meest smalle hal een plek waar je dingen kunt opbergen om zo ruimte te besparen. Je kunt ook tussen twee kamerdeuren een kleine tentoonstelling aan de wand maken: een persoonlijke verzameling van foto's of schilderijen en posters kan de sfeer in de hal aanzienlijk opkrikken. Een bankje met uitnodigende kussens, planten en bloemen in smaakvolle vazen en misschien zelfs een kaarsje: pas de inrichting in de hal aan de rest van je woning aan voor een harmonieus geheel!

2. Te weinig opslagruimte in de hal: inrichtingstips voor een netter huis

X Liggen bij jou in de hal ook schoenen, jassen, tassen, paraplu's op een rommelige hoop waar je nauwelijks nog langs kunt? Open opbergsystemen zijn weliswaar praktisch, maar als je ze tot de nok toe vult, ziet het resultaat er alsnog rommelig uit. Het is ook niet zo'n goed idee om helemaal geen meubels in de hal te hebben; zo loop je waardevolle opbergruimte mis. Dit is een typische fout waar meestal de wens achter schuilt om alles meteen ter hand te hebben. Maar daarvoor heb je ook elegantere oplossingen, die tegelijkertijd orde scheppen.

✓ Wanneer je de volgende tips gebruikt om je hal in te richten, kun je eenvoudig orde en overzicht creëren. De perfecte meubels voor de hal zijn hoge kasten met deurtjes of kastsystemen in combinatie met sideboards die aangepast zijn aan jouw hal. Slanke, hoge kasten zijn perfect voor een lange, smallere hal. Op maat gemaakte meubels zijn een bijzonder handige oplossing om een nis of een dode hoek te gebruiken. Aan het eind van de gang zijn kasten met spiegels handig om de kamer er groter te laten uitzien. Als je op de grond van de hal echter geen plek hebt voor een kast, kun je in de hoogte gaan denken: met hangende kastjes kun je de ruimte goed gebruiken om kleren en andere spullen in op te bergen.


Gesloten opbergsystemen waarborgen netheid en gebruikersvriendelijkheid: tassen, jassen en accessoires blijven schoon en netjes achter gesloten deuren en toch makkelijk toegankelijk. Vooral als je niet al te veel ruimte hebt, is misschien een regel voor je schoenen op zijn plaats: bewaar alleen de paar schoenen die je vaak aandoet in de gang, en berg de rest op in een kast, in de kelder of op zolder. Hetzelfde geldt voor jassen en accessoires die je niet ieder seizoen gebruikt, zoals sjaals en mutsen.


3. De opvallendste inrichtingsfout in de hal: te weinig plek om dingen op te leggen.

X Wanneer schoenen, jassen en tassen eindelijk zijn opgeborgen in een kastsysteem op maat, steekt het volgende probleem de kop op: waar laat je je telefoon, autosleutels, boodschappentassen, post en zonnebril? Heb je hiervoor al een plekje, of legt iedereen alles zomaar ergens neer, totdat alles een rommeltje is? Als jij vaker het probleem hebt dat je moet zoeken naar je sleutel of telefoon, ben jij het slachtoffer van een inrichtingsfout die tot veel frustratie kan leiden.

✓ Gelukkig kun je hier iets aan doen. Met deze tips kun je je hal zo inrichten, dat alles een vaste plaats krijgt: voor je sleutels kun je bijvoorbeeld een mooie schaal of een vakje in een boekenkast of sideboard nemen. Zo kun je je sleutels makkelijk meenemen en weer achterlaten bij het komen en gaan, zonder een hele zoektocht te hoeven ondernemen. Ook voor een handtas of brieven heb je een plekje nodig – zo voorkom je, dat deze dingen op de grond liggen, waar je over ze struikelt. Er zijn verschillende meubels die hiervoor in aanmerking komen: vooral sideboards en commodes zijn handig om dingen op te leggen. Je kunt ook wandplanken, een tafeltje of een open deel van je kast gebruiken.


4. Geen zitgelegenheid in de gang: tips voor meer gastvrijheid

X Deze fout in de inrichting merk je vaak pas als je gasten hebt. Weliswaar heb je plek voor de jassen en tassen van het bezoek, maar na een gezellige avond valt op dat de gasten in de gang nergens kunnen gaan zitten om hun schoenen weer aan te trekken. Misschien ben jij wel fit genoeg om staand je voet in je schoen te wringen en knielend je veters te strikken, maar zijn je gasten, bijvoorbeeld je ouders, wat ouder en wil je ze dit niet aandoen.

✓ Hiertegen kun je natuurlijk meerdere dingen doen. Of je nu een houten bankje, een gestoffeerd voetenbankje of een felgekleurde fauteuil neemt, het is een goed idee om aan te sluiten bij de inrichtingsstijl van de rest van je huis. Wanneer je voor veel meubels in de hal geen plek hebt, en je ook je schoenen en buitenkleding in de hal wilt opbergen, biedt een zitmeubel met geïntegreerde opbergruimte uitkomst.

5. Te weinig of verkeerde lichtbronnen

X Aangezien de hal in veel huizen geen ramen heeft en smal is, is het er vaak donker. En wanneer je wel een raampje hebt, biedt dit vaak niet genoeg licht, vooral 's avonds heb je echt lampen nodig. Een typische inrichtingsfout is om slechts één klein lampje aan het plafond te hangen in het midden of aan het einde van de hal. Zo'n lichtbron is vaak een beetje te zwak, zodat de hoeken van de hal nog steeds erg donker zijn – voordat je het weet ben je vijf minuten op de tast aan het zoeken naar je jas.

✓ Als je de gang op een gezelligere manier wilt verlichten, is het slim om verschillende lichtbronnen met elkaar te combineren. Dat helpt om voor ieder moment het geschikte licht te kunnen kiezen. Neem een krachtige plafonnière met helder licht voor wanneer je opruimt of schoonmaakt. Kleinere en warme lichtbronnen in de vorm van staande lampjes op het meubilair geven indirect licht en voorzien de hal van meer diepte. Voor een extra chic effect kun je ook de ingang, spiegel of zithoek apart verlichten. Hang als laatste een klein lantaarntje bij de voordeur om iedere bezoeker hartelijk welkom te heten!

Lampjes met warm licht aan de muur zijn vooral praktisch wanneer je geen plek hebt om een staand lampje neer te zetten. Voor een lange hal is het goed om de verlichting zo uit te kiezen, dat de hele lengte van de hal wordt verlicht. Dit kun je bijvoorbeeld met led-spots of lange plafondlampen met verstelbare spotjes doen. Een bijzonder handig trucje om de kamer lichter te maken zijn spiegels, die het licht van de zon en van lampen reflecteren en zo de kamer niet alleen groter doen lijken, maar ook lichter maken. Speelse lichtkransen om een spiegel of deur heen maken alles nog knusser. Voor een echt lichtstatement neem je een geschreven spreuk als led-lamp. Je merkt het al: met het juiste lichtconcept wordt je hal meteen een stuk huiselijker.

Wanneer je deze vijf inrichtingsfouten in de gang weet te vermijden, heb je de eerste stappen gezet op weg naar een opgeruimde en mooi verlichte ruimte waar iedereen zich welkom voelt.

Vorkasse

Overboeking

Rechnung

Rekening

visa
mastercard
amazonpay
powered by webEdition CMS