2-mans bezorging tot in het huis

Europa´s nr. 1 voor maatwerkmeubels online

Gratis advies

Klantbeoordeling: zeer goed 5.7/6

%
Nu dubbel sparen: tot 25 % korting + alle tinten witte voor een voordeelsprijs tot 24-06-2024!

Alleen tot:

Nu dubbel sparen: tot 25 % korting + alle tinten witte voor een voordeelsprijs tot 24-06-2024

Een Afrikaans interieur

Lees hier hoe je jouw woning Afrikaans inricht en welke kleuren en decoratie daarbij passen

Nu configureren
Afrikaans interieur
Met een Afrikaans interieur de wilde natuur in huis

's Avonds in slaap vallen tussen de wilde dieren in de savanne en 's morgens wakker worden bij een vurige zonsopgang – dit is mogelijk met een woning die is ingericht in Afrikaanse stijl. Het is echter niet zo eenvoudig om je huis Afrikaans in te richten, omdat er niet zoiets bestaat als een universeel Afrikaans interieur. Maar met deze tips lukt het je toch!

Wat kenmerkt een Afrikaanse inrichting?

Het continent Afrika bestaat uit 54 landen en wordt bewoond door ongeveer een miljard mensen. Elk land en elke regio heeft zijn eigen manier van inrichten. Eén originele en authentieke stijl heeft dus nooit echt bestaan in Afrika. De geschiedenis van het continent is te complex: Arabieren, Portugezen, Britten, Fransen en Nederlanders hebben er diepe sporen achtergelaten, hun ideeën over wonen geïmporteerd en zo een koloniale woonstijl gecreëerd, die wordt gecombineerd met de lokale cultuur, kunst en gebruiksvoorwerpen.

Toch zijn er ook overeenkomsten: Afrikaanse stammen zijn zeer nauw verbonden met de aarde, hetgeen wordt weerspiegeld in de Afrikaanse woonstijl met eenvoudige vormen, duidelijke patronen, aardse kleuren en natuurlijke materialen. Er worden veel symbolen gebruikt, die verschillende dingen betekenen. In West-Afrika bijvoorbeeld zijn drie in elkaar grijpende cirkels het symbool van dominantie en een ladder met vier sporten staat voor sterfelijkheid.

De basis voor een Afrikaans ingerichte woning

Lichtgekleurde muren passen goed bij een Afrikaans interieur en vormen een mooi decor waartegen je verschillende items kunt laten stralen. Kies voor witte of lichte zandkleuren voor de wanden om mooie contrasten te creëren. Voor een inrichting die Afrikaans is geïnspireerd geldt: minder is meer. Het is beter om een paar elementen te kiezen, die de aandacht trekken. Voorkom dus dat je je kamers helemaal volstouwt met decoratie.

Combineer deze lichte basis met warme aardtinten, vurige zonsondergangskleuren en kakelbonte kleuren. In een op Afrikaanse wijze ingerichte woning komen donkere, rustieke meubels van regionaal hout samen met handgeweven, kleurrijke stoffen en batiks. Decoratieve kunstobjecten maken het totaalbeeld compleet – bijvoorbeeld houtsnijwerk, traditionele wapens of muziekinstrumenten. Dergelijke Afrikaanse ambachten worden vandaag de dag nog steeds uitgeoefend in eenvoudige dorpswerkplaatsen, op basis van traditionele voorbeelden.

De woonkamer Afrikaans inrichten

In een Afrikaans interieur passen meubels in geel, oranje, rood, terracotta, bruin en natuurlijk hout, vooral donkere houtsoorten. Je kunt een beige of bruine bank versieren met bankkussens in geel en oranje, en naast leren voetenbankjes en fauteuils kunt je je gasten ook zitkussens en vloermatjes aanbieden.

Textiel is een belangrijk element van een Afrikaans interieur. Luchtige, lichte gordijnen en meubelovertrekken met dierenhuidpatronen herinneren aan de brandende zon en frisse wind op de savanne. Grote foto's met landschapsmotieven zijn fantastisch aan de muur. Bijzondere blikvangers zijn de traditionele percussie-instrumenten waarmee je je woonkamer in Afrikaanse stijl kunt inrichten - soms zijn ze zo stabiel dat je er zelfs op kunt zitten.

Bij een Afrikaans interieur horen ook kamerplanten. Plaats bijvoorbeeld een palmboom in een bruine pot en combineer dit met Afrikaanse beeldjes.

Afrikaanse inrichting: de slaapkamer

In de slaapkamer is knusheid misschien wel het allerbelangrijkste. Op dat gebied heeft deze inrichtingsstijl, die gebaseerd is op de verschillende culturen van Afrika, veel te bieden: donzige tapijten voor de vloer en beige bedgordijnen zijn een goed beginpunt voor een slaapkamer in Afrikaanse stijl. Ook dierenhuidenpatronen zijn hier populair, bijvoorbeeld als beddengoed of als zitkussenovertrek. Gebruik een bruin-beige kleurenpalet, voeg wat zonnige kleuren toe en combineer ze met donkere houten meubels – dan ben je al hard op weg naar Afrika.

Tip: ken je de Afrikaanse Juju-hoeden? Deze brengen met hun zachte vachtje een knuffelachtige sfeer in de slaapkamer, en kunnen bovendien als bijzondere wanddecoratie dienstdoen.

Deze decoratie past bij een Afrikaans interieur

Eerst in Afrikaanse stijl inrichten, dan in Afrikaanse stijl decoreren – in deze stijl kun je lekker creatief aan de slag. Bij de decoratie kun je kiezen uit prachtige natuurlijke materialen. Vooral populair zijn houtsnippers, leer, stenen en glaskralen. Maar ook grote kleurrijke veren doen denken aan Afrika en zijn geschikt voor bijvoorbeeld wanddecoratie. Ook gebatikte stoffen zien er prachtig exotisch uit aan de muur.

Op tafels en sideboards kun je beschilderde kommetjes van klei en beeldjes van dieren zetten en deze versieren met glazen kralen. We hebben het eigenlijk al over kamerplanten gehad, maar als je kunstzinnig talent hebt, kun je je plantenpotten zelf beschilderen met traditionele Afrikaanse patronen of zelfs uit hout snijden

 

Beeld: bron - unsplash.com

Vragen? De jouwMaatkast.nl experten adviseren je graag.

Tel: +31 (0) 202622970 of +32 (0) 280 851 32 | E-mail: ln.tsaktaaMwuoj@tcatnoc
powered by webEdition CMS