2-mans bezorging tot in het huis

Europa´s nr. 1 voor maatwerkmeubels online

Gratis advies

Klantbeoordeling: zeer goed 5.7/6

%
LENTE-SALE: Nu tot 25 % korting alleen tot 15-04-2024!

Alleen tot:

LENTE-SALE: Nu tot 25 % korting alleen tot 15-04-2024

Een barrièrevrije inrichting

Planning voor een barrièrevrij interieur

Nu configureren
Barrierevrije inrichting: vrouw in rolstoel
Een barrièrevrije inrichting met innovatieve meubels

Een barrièrevrije inrichting zorgt ervoor dat mensen met een fysieke beperking hun leven thuis zonder hulp van buitenaf kunnen vormgeven. Moderne en innovatieve meubels maken de barrièrevrije inrichting vaak eenvoudiger – toch is het het beste om de barrièrevrije planning al bij de bouw van de woning mee te nemen. Dit artikel geeft je tips voor elke fase en woonsituatie.

Het begint met barrièrevrij bouwen

Een heldere planning bespaart je later veel kopzorgen. Het maakt niet uit of er al beperkingen zijn of dat je anticipeert op de toekomst, bij barrièrevrij bouwen dien je in ieder geval op deze punten te letten:

  • Trappen en verhogingen vermijden: deze kunnen voor onoverkomelijke hindernissen zorgen. Probeer ook obstakels op weg naar de voordeur te voorkomen.
  • Grote ruimte: idealiter zijn alle ruimtes ¬– ook keuken, badkamer en de hal – zo breed dat rolstoelgebruikers erin kunnen keren.
  • Brede deuren: alle deurkozijnen moeten zo breed zijn dat een rolstoel of rollator er met gemak doorheen kan.
  • Geen drempels: naadloze overgangen tussen kamers zijn een zegen voor rolstoelgebruikers, slechtzienden en senioren.
  • Gelijkvloerse douche: zo kan de douche ook met een rolstoel worden gebruikt of door iemand die slecht ter been is.

En wat als het huis al gebouwd is? Ook dan is een barrièrevrije inrichting nog steeds mogelijk. In een huurwoning moet de verhuurder wel eerst toestemming geven, maar ook achteraf kunnen deuren worden verbreed, kan een traplift worden geïnstalleerd en een gelijkvloerse douche worden gebouwd.

Barrièrevrije inrichting in elke woning

Onafhankelijk van je woonsituatie zijn een aantal maatregelen altijd te realiseren. Voor kleinere veranderingen heb je niet altijd toestemming nodig van de verhuurder. Om er zeker van te zijn dat je veranderen aan jouw woning mag doorvoeren, is het toch verstandig om de verhuurder vooraf op de hoogte stellen. Tot de kleinere maatregelen behoren bijvoorbeeld grepen in de badkamer en naast het bed of antislip-badkamertegels, die het gaan en staan makkelijker maken.
Als er vloerkleden in de woning liggen, is het voor de barrièrevrije inrichting van belang dat de uiteinden onder de meubels verborgen zijn. Anders kan dit tot struikelpartijen leiden. Hetzelfde geldt voor kabels: laat ze langs de muren lopen en niet over de vloer. Als de woning een tweede etage heeft, brengt een traplift vaak uitkomst.

Barrièrevrije meubels maken het leven makkelijker

Dankzij aanpasbare meubels is het tegenwoordig makkelijker dan ooit om barrièrevrij in te inrichten. Deze meubels zijn verstelbaar, kantelbaar en zo te bewegen dat ruimtes toegankelijk blijven – onafhankelijk van de individuele beperking. Een eenvoudige toepassing voor een barrièrevrije inrichting zijn in hoogte verstelbare tafels, stoelen en bedden. Ook een bed met een hoge instap kan helpen bij het opstaan. Met behulp van een kledinglift kom je ook vanuit een rolstoel bij al je kleding.
In de woonkamer kun je het best banken en fauteuils met speciale opstahulpmiddelen combineren. Ergonomische fauteuils passen zich aan de lichaamsvorm en zitpositie aan en kun naar wens worden versteld. Idealiter zijn barrièrevrije meubels van meerdere kanten toegankelijk. Ze worden neergezet dat er geen nauwe doorgangen of mogelijkheden tot struikelen ontstaan.
Voor een barrièrevrije inrichting in de keuken is een in hoogte verstelbaar of verlaagd aanrecht noodzakelijk, ook bieden verlaagbare kasten uitkomst. In de badkamer helpen een verhoogde toiletbril, een wastafel waar onder gereden kan worden met een rolstoel, kantelbare spiegels en kasten die per afstandsbediening op de juiste hoogte worden gebracht. Meestal zijn op maat gemaakte meubels een goede keuze, omdat je dan de hoogte, breedte en diepte exact kunt bepalen.

Bij alle maatregelen is het belangrijk dat ze op jouw specifieke behoeften zijn aangepast – en dat het comfort ook in het oog wordt gehouden. Een barrièrevrije inrichting is ook mogelijk met een chic en modern design, daarin hoef je geen concessies te doen.
Tip: multifunctionele meubels zijn ook uitermate geschikt voor een barrièrevrije woning. Je kunt ze geheel volgens jouw wensen en behoeften uitkiezen.

 

Beeld: bron - pexels.com

Vragen? De jouwMaatkast.nl experten adviseren je graag.

Tel: +31 (0) 202622970 of +32 (0) 280 851 32 | E-mail: ln.tsaktaaMwuoj@tcatnoc
powered by webEdition CMS