2-mans bezorging tot in het huis

Europa´s nr. 1 voor maatwerkmeubels online

Gratis advies

Klantbeoordeling: zeer goed 5.7/6

%
Nu dubbel sparen: tot 25 % korting + alle tinten witte voor een voordeelsprijs tot 24-06-2024!

Alleen tot:

Nu dubbel sparen: tot 25 % korting + alle tinten witte voor een voordeelsprijs tot 24-06-2024

Handige behangtips

Lees hier hoe je fouten bij het behangen kunt voorkomen en welke soorten behang er zijn

Nu configureren
Sideboard op maat
De belangrijkste behangtips op een rijtje

Misschien heb je als kind gezien hoe je ouders bezig waren met behangen, en kreeg je de indruk dat het een behoorlijk gecompliceerd proces was. Inmiddels weet je waarschijnlijk wel beter: het is eigenlijk niet zo ingewikkeld. Met onze behangtips wordt behangen (bijna) kinderspel, zeker als je kiest voor moderne soorten, zoals vliesbehang. Ook kun je hier lezen welke fouten je moet vermijden bij het behangen.

Kast op maat in zwart met glasdeuren en led verlichting

Behangtip voor beginners – zorg voor een goede ondergrond

Misschien wel de meest gemaakte fout bij het behangen is onvoldoende voorbereiding van de ondergrond. Dit kan een flinke klus zijn, maar is de moeite waard: hoe grondiger de voorbereiding, hoe mooier het resultaat. Het oude behang moet eerst worden verwijderd – in het geval van papieren behang betekent dat dit meestal grondig in water moet worden gedrenkt, voordat je het van de muur kunt schrapen.
Daarna worden boorgaten en scheurtjes zorgvuldig gedicht, bijvoorbeeld met gips. Bedek het stuc aan de muur voordat je gaat behangen met een dun plamuurmengsel, zodat het behang beter hecht. Zit er nog verf op de muren? Die moet ook worden verwijderd.
Afhankelijk van het soort behang breng je nu de behanglijm aan op de muur of op het behang zelf. Wees niet te zuinig, want als je genoeg lijm hebt gebruikt, kun je het behang aan de muur naderhand nog een beetje verschuiven. Een andere veel voorkomende fout bij het behangen: de behanglijm past niet bij het behang. Er zijn specifieke soorten lijm voor papierbehang, vliesbehang en raufaserbehang. Als je het niet weet wat je nodig hebt, vraag dan om advies bij een speciaalzaak.
Een bijzonder goede behangtip voor beginners: gebruik gekleurde lijm. Dan kun je precies zien waar de muur (of het behang) al voldoende bedekt is en waar nog wat meer moet worden aangebracht.

Vitrinekast op maat in de landelijkestijl

Bereken hoeveel behang je nodig hebt

Een standaard rol behang (53 centimeter bij 10,05 meter) is voldoende voor ongeveer vijf vierkante meter muur. Bereken de benodigde oppervlakte door de omtrek van je kamer te multipliceren met de hoogte. Trek de oppervlakte van ramen en deuren niet af van het resultaat – dit geeft je een klein beetje extra dat nog goed van pas kan komen.
Een belangrijke behangtip voor als je aan de slag gaat met behang met een motiefje: houd rekening met de hoogte van het decoratieve patroon – oftewel hoeveel ruimte het motief inneemt voordat het zich begint te herhalen. Je kunt deze informatie meestal vinden op het etiket van de rol. Het is goed om hier rekening mee te houden in je berekeningen, zodat alles er uiteindelijk strak uitziet. Je hebt dus meer rollen nodig dan bij een effen behang.
Nog een tip voor het behangen met raufaserbehang: zulke behangrollen zijn vaak langer dan papier- of vliesbehangrollen. Let daarom goed op de beschrijving.

Open kast op maat met inliggende deuren

Welke soorten behang zijn er?

Van jongs af aan kennen de meeste mensen vooral het eenvoudige papieren behang. Dit is verkrijgbaar in tal van diktes en uitvoeringen. Voor de kinderkamer zijn er bijvoorbeeld talloze kleurrijke patronen verkrijgbaar. Als vuistregel geldt: hoe sterker het papier, hoe beter de kwaliteit. Papieren behang moet eerst in behangplaksel worden gedrenkt, voordat je het op de muur aanbrengt. Het is belangrijk om je echt aan de voorgeschreven inweektijd te houden, want een te korte inweektijd kan tot luchtblaasjes onder het behang leiden.
Het moderne vliesbehang heeft veel voordelen ten opzichte van het papieren behang en is daarom een goede optie voor mensen met minder behangervaring. Het is vrijwel scheurvast en verbergt oneffenheden en scheuren. De behanglijm wordt ook niet op het behang aangebracht, maar direct op de muur. Vervolgens breng je het behang aan en strijk je het vanuit het midden naar boven en beneden glad. Omdat vliesbehang geïmpregneerd is, is het ook geschikt voor de badkamer en de keuken.
Raufaserbehang is ook populair. Dit bestaat uit twee of drie lagen papier met houtvezels ertussen. Zo ontstaat een fraaie structuur voor aan de muur. Je moet echter wel over deze behangsoort heen schilderen – zelfs als de muren wit moeten blijven.
Ben je op zoek naar meer ideeën voor het decoreren van je muren? Lees dan eens ons artikel over het onderwerp kleuren in huis!

Kast op met met massiev houten deuren en glazen legplanken

Vragen? De jouwMaatkast.nl experten adviseren je graag.

Tel: +31 (0) 202622970 of +32 (0) 280 851 32 | E-mail: ln.tsaktaaMwuoj@tcatnoc
powered by webEdition CMS