2-mans bezorging tot in het huis

Europa´s nr. 1 voor maatwerkmeubels online

Gratis advies

Klantbeoordeling: zeer goed 5.7/6

%
SUMMER-SALE! Nu tot 25 % korting + en gratis verzending tot 22-07-2024!
SUMMER-SALE! Nu tot 25 % korting + en gratis verzending tot 22-07-2024

Een gezellig Engels interieur

Humoristisch, gezellig en een beetje excentriek: de Engelse inrichting

Nu configureren
Engels interieur
Een Engels interieur: gezellig – en een beetje excentriek

De Britten staan bekend om hun humor, culturele mix en het vaak slechte weer in hun land. Een aantal van deze componenten vind je ook terug in het Engelse interieur. Kun je je daar geen goede voorstelling bij maken? Lees dan dit artikel en laat je verbazen hoe de weersomstandigheden hun invloed op de Engelse inrichting hebben.

Groot-Brittannië: een mix van culturen

Door de lange koloniale overheersing van Groot-Brittannië hebben de Engelsen zich verschillende culturele invloeden eigen gemaakt. Zo gaat het ook met het Engelse interieur: voor de klassieke bank wordt vaak een barok voetenbankje neergezet, die tegelijkertijd als salontafel dient. Ondanks veel verschillende kleuren en meubelstukken lukt het de Britten om de Engelse inrichting er harmonieus uit te laten zien. Persoonlijkheid en gezelligheid zijn belangrijker dan je aan een duidelijke stijl houden.

Engels inrichten met een feelgood-factor

De Britse „drizzle", oftewel motregen, is legendarisch. Het is dan ook geen wonder dat het in de Engelse interieurs vooral behaaglijk moet zijn. De Engelsen laten zich door niets en niemand van de wijs brengen en richten ook de kleinste huurwoningen in met comfortabele meubels en gestoffeerde zitbanken, voetenbanken en bijzettafels. De brede oorfauteuils die in Britse televisieseries te zien zijn – zoals bij Sherlock Holmes – zie je ook in de echte Engelse interieurs. Net zoals zware dressoirs, donkere kasten en de niet te missen theetafel.
Hout is het materiaal van keuze bij de interieurstijl die aan Groot-Brittannië doet denken: hoe donkerder en zwaarder, hoe beter. Donker eiken en donkerrood mahonie behoren tot de klassiekers. Grote kasten, zware open kasten en kleine bijzettafels zijn de perfecte keuze als je kiest voor een Engels interieur.
Over het geheel is de Engelse inrichting vrij donker en kan daardoor soms een beetje benauwend aandoen. Vaak zijn de Britse woningen ook aan de kleine kant. Maar het indirecte licht van gemoedelijke leeshoekjes en het grote, houten bureau maken een bijna koninklijke indruk. Zo is het ook bij regen en mist altijd gezellig en knus bij de Britten thuis.
Het kloppend hart van een Engels interieur is overigens de open haard, die je nog bij veel Engelsen thuis vindt. Als je je woning Engels wilt inrichten, dan moet je zeker ook de schoorsteenmantel niet vergeten: het is traditie om er familiefoto's, oude erfstukken, horloges en souvenirs op te zetten.

Decoratie en textiel in de Engelse interieurstijl

In de decoratie komen de Britse humor en het weer samen. De inwoners van Groot-Brittannië nemen zichzelf niet al te serieus en laten zich qua inrichting niets voorschrijven. Daardoor kan het zijn dat de gekste decoraties met elkaar worden gecombineerd: lp's of oude nummerplaten als muurdecoratie samen met Afrikaans houtsnijwerk – het hoeft niet bij elkaar te passen.
Textiel is belangrijk in een Engels interieur, want zachte stoffen bieden bescherming tegen het kille Engelse weer: warme plaids, kussens, gestoffeerde voetenbanken en dikke gordijnen mogen niet ontbreken. Populair zijn de geruite wollen stof tartan en patronen met grote bloemen, die inmiddels wat ouderwets aandoen.
Behalve het beroemde tartan is ook de zogenaamde Paisley-print met de speciale bladvorm erg geliefd. Dit patroon dankt zijn naam aan Schotse industriestad Paisley, maar komt oorspronkelijk uit India. Het vond zijn weg naar Engeland – en ook de Engelse interieurs – in de koloniale tijd. Tegenwoordig vind je dit motief op chique kasjmier sjaals, meubelbekledingen, kleding en cadeaupapier.
Een laatste tip voor jouw Engelse interieur: er is geen plekje in huis waar je kopje thee om 5 uur 's middags lekkerder smaakt dan op een typisch Britse bank voor het haardvuur.

 

Beeld: bron - pexels.com

Vragen? De jouwMaatkast.nl experten adviseren je graag.

Tel: +31 (0) 202622970 of +32 (0) 280 851 32 | E-mail: ln.tsaktaaMwuoj@tcatnoc
powered by webEdition CMS