2-mans bezorging tot in het huis

Europa´s nr. 1 voor maatwerkmeubels online

Gratis advies

Klantbeoordeling: zeer goed 5.7/6

%
ZOMER SALE! Nu tot 25 % korting + gratis verzending tot 23-09-2024!
ZOMER SALE! Nu tot 25 % korting + gratis verzending tot 23-09-2024

Leerkwaliteit herkennen

Wij laten je weten hoe je de kwaliteit van leer herkent

Nu configureren
Leerkwaliteit herkennen
De leerkwaliteit bepalen: deze kenmerken helpen je

Leer is een populaire grondstof die verschillende eigenschappen bij elkaar brengt en daarom veel verschillende toepassingen kent. Het maakt niet of je graag ontspant op je leren bank of dat je graag leren schoenen draagt: bepalend voor de levensduur en het uiterlijk is de kwaliteit van het leer. Om dit te kunnen beoordelen, heb je wat achtergrondkennis nodig – en precies dat geven we je in dit artikel.

Het natuurproduct leer: daarom is het zo populair

Leer is een natuurproduct dat mensen als sinds 7.000 jaar ondersteunt. Destijds werden al dierlijke huiden voor tentzeilen, kleding en sieraden gebruikt. Wat leer tot op heden zo bijzonder maakt, zijn de talrijke eigenschappen dat het verenigt. Er zijn wel kunststoffen die leer in bepaalde kenmerken overtreffen, maar over het geheel gezien kent leer geen echte concurrenten: het is taai en soepel tegelijk, laat geen water door en is toch ademend, bestand tegen licht en gemakkelijk te verwerken.

Overigens: afhankelijk van het doel worden verschillende soorten leer gebruikt. Het leer van een bank is van een andere kwaliteit dan het leer dat voor kleding wordt gebruikt. Er is dus niet die ene soort leer, maar er zijn veel meer verschillende kenmerken – afhankelijk van de conditie en de bewerking. Zo kan je nieuwe leren fauteuil ongelooflijk zacht zijn, terwijl je leren koffer stevig is en wel tegen een stootje kan.

Hoe je de kwaliteit van leer herkent

In de detailhandel worden minderwaardige materialen soms ten onrechte als leer aangeduid. Hoe beter de kwaliteit van dit nepleer, des te moeilijker wordt het voor de leek om echt van nep te onderscheiden. De volgende punten helpen je om echt leer te herkennen en de leerkwaliteit zelf te beoordelen:

  • Keurmerk: een gangbaar kenmerk om echt leer te onderscheiden van nepleer is de afbeelding in de vorm van een koeienvacht met daarop de tekst "echt leder". Andere keurmerken wijzen erop of leer chroomvrij gelooid is en of het geschikt is voor mensen met allergieën.
  • Structuur en oppervlak: echt leer heeft een onregelmatige structuur; elk stuk is uniek. Wanneer het oppervlak van een bepaald product zeer gelijkmatig is of wanneer producten sterk op elkaar lijken, kan het om imitatieleer gaan.
  • Barsten: bij leer van een goede leerkwaliteit ontstaan in principe geen barsten.
  • Scheurbestendigheid: hoe beter de kwaliteit van het leer, des te scheurbestendiger en steviger het is.
  • Naden, uiteinden en snijranden: bij echt leer zijn die altijd oneffen of rafelig. Als er meerdere lagen te herkennen zijn, dan duidt dit op nepleer.
  • Geur: last, but not least heeft leer een typerende leergeur, die moeilijk na te bootsen is.

Hoe beïnvloedt de dierhouderij de kwaliteit van het leer?

Het basismateriaal voor leer zijn dierlijke huiden, meestal een bijproduct van vleesproductie. Niet de gehele huid wordt gebruikt, maar alleen de middelste van drie huidlagen, de zogenaamde lederhuid. Die bestaat op zijn buurt ook weer uit drie lagen. De bovenste laag verleent het leer zijn typerende look, terwijl de onderste lagen voornamelijk uit collageen bestaan en zorgen voor een goede leerkwaliteit.

Elk leer is anders. Het eindproduct wordt ook door het ras van het dier, de leeftijd, het geslacht en de levensomstandigheden bepaald. De omstandigheden in de bio-industrie hebben een nadelig effect op de leerkwaliteit: hoe meer er van de huid van een dier wordt geëist, des te sterker het wordt. Als een dier alleen maar op stal leeft, kan de beschermende functie van de huid zich niet volledig ontwikkelen. Ook huidziektes en een hoog vetgehalte hebben een negatieve uitwerking op de leerkwaliteit.

Het is daarom de moeite waarde om bij de aankoop van een leren meubelstuk op de kwaliteit te letten en een aantal vragen over de herkomst van het leer te stellen.

Bank op maat met longchair, Industrial stijl woonkamer

Zo beoordeel je de kwaliteit van leren meubels

Leren meubels, zoals banken en voetenbankjes, worden normaal gesproken met runderleer overtrokken, voornamelijk gepigmenteerd glad leer. Een stuk exclusiever, maar ook zeer onderhoudsintensief is het hoogwaardige aniline leer. Ruw leer, buffelleer en antiek leer worden ook gebruikt. Een indicator voor de leerkwaliteit is in ieder geval de prijs – hier zijn er duidelijke verschillen; een grotere investering betaalt zich meestal uit.

Bij meubels moet je er goed op letten of ze daadwerkelijk volledig met leer zijn bekleed. Soms worden de contactvlakken – zitvlakken, rug- en armleuning – van echt leer voorzien en voor de rest wordt kunstleer gebruikt. Doe navraag bij de fabrikant wat precies gebruikt is als je de leerkwaliteit wilt beoordelen.

Tot slot nog een tip: onafhankelijk van de leerkwaliteit zijn meubels met donkere leersoorten meestal eenvoudiger schoon te maken en te onderhouden. Bovendien springen vlekken niet meteen in het oog. Daarom zijn donkere leren meubels beter voor een huishouden met kinderen of huisdieren. Het belangrijkst is het op de juiste manier schoonmaken en onderhouden van de leren meubels.

 

Beelden: bron - unsplash.com (1) & jouwMaatkast.nl (2)

Vragen? De jouwMaatkast.nl experten adviseren je graag.

Tel: +31 (0) 202622970 of +32 (0) 280 851 32 | E-mail: ln.tsaktaaMwuoj@tcatnoc
powered by webEdition CMS