2-mans bezorging tot in het huis

Europa´s nr. 1 voor maatwerkmeubels online

Gratis advies

Klantbeoordeling: zeer goed 5.7/6

%
ZOMER SALE! Nu tot 25 % korting + gratis verzending tot 23-09-2024!
ZOMER SALE! Nu tot 25 % korting + gratis verzending tot 23-09-2024

Een prefab woning: de voor- en nadelen

Dankzij prefab huizen kun je die droom snel en voordelig laten uitkomen

Nu configureren
huis met grote tuin
Wat is een prefab woning?

Veel mensen dromen van een eigen huis – dat ze zowel van binnen als van buiten kunnen vormgeven en inrichten zoals ze willen. Er zijn er echter niet veel die zelf het talent bezitten om een huis te bouwen. Gelukkig kan een prefab woning uitkomst bieden: dit moderne bouwpakket wordt volledig voor je in elkaar gezet en de woning kan sleutelklaar worden opgeleverd. In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen van een dergelijke woning.

Hoe werkt het kopen van een prefab woning?

Als je een prefab woning wilt kopen, heb je een zeer ruime keuze: tegenwoordig bieden tal van online aanbieders huizen aan die precies in de weergegeven vorm kunnen worden gekocht. Als je een keuze hebt gemaakt, produceert de aanbieder eerst alle onderdelen en zet ze in een paar dagen op de bouwlocatie in elkaar. Klaar is je prefab woning – die is vernoemd naar de afkorting voor prefabricage. Dankzij de foto's en de beschrijving is een online vergelijking tussen verschillende prefab huizen goed te doen.
Een prefab woning onderscheidt zich van de klassieke massiefbouw, wat de gangbare manier is om een huis te bouwen. Bij massiefbouw wordt een huis steen voor steen gebouwd – in ieder geval was dat vroeger zo. Inmiddels vervagen de grenzen, omdat bij massiefbouw ook (vaak) geprefabriceerde onderdelen worden gebruikt.

Voordelen van een prefab huis

Een prefab woning is voordelig en kan zeer snel in elkaar worden gezet. Terwijl het bij massiefbouw jaren kan duren van het eerste idee tot de volledige realisatie, kan een prefab huis binnen een tijdsbestek van maanden klaar voor bewoning zijn. Dan kun je meteen beginnen om je nieuwe woning van ruim bemeten kasten, gezellige fauteuils en liefdevolle decoratie te voorzien.
Aangezien veel onderdelen kant-en-klaar zijn, blijven de prijzen voor een prefab woning binnen de perken en bovendien staan ze vast: onvoorziene kosten en daarmee verbonden kosten komen in principe voor rekening van de aanbieder. Als koper betaal je een vaste prijs en heb je een absoluut zekere planning.
En als je geen organisatietalent bent, dan is de all-in-one-service van een prefab woning een bijkomend voordeel. Je hebt maar één aanspreekpunt, die alle verdere afspraken voor je overneemt. Dat maakt het een eenvoudig en comfortabel proces.

Nadelen van prefab woningen

Naast alle voordelen heeft een prefab huis uiteraard ook nadelen. Die zitten hem vooral in het gegeven dat je meer vrijheid hebt bij het vormgeven en plannen van massiefbouw. Natuurlijk zijn er wel keuzemogelijkheden, maar uiteindelijk heb je vrijwel hetzelfde huis als iemand anders. Gelukkig kun je wel voor een persoonlijke en unieke inrichting zorgen door te kiezen voor meubels op maat.
Een ander nadeel is dat de doorverkoopwaarde van prefab woningen over het algemeen lager ligt. Dat komt onder andere doordat een prefab huis qua levensduur niet aan massiefbouw kan tippen.

Bauhaus stijl woonkamer

Hoe wordt de prijs van een prefab woning bepaald?

Hoe duur je prefab huis uiteindelijk wordt, is van verschillende factoren afhankelijk. De bouwprijs van een prefab nieuwbouwwoning ligt normaal gesproken ergens tussen de 70.000 en de 500.000 euro. De prijs kan ook een stuk lager of fors hoger uitvallen, omdat prefab woningen worden opgeleverd in drie verschillende varianten:

  • Sleutel- of woonklaar
  • Als casco
  • Als bouwpakket

Sleutel- of woonklaar betekent dat je meteen in de woning kunt trekken. Daarom is de prijs van een dergelijke woning ook hoger dan bij de andere varianten. Houd er rekening mee dat sommige aanbieders met sleutelklaar bedoelen dat het huis ook al behangen en geverfd is, terwijl je dit in andere gevallen zelf moet doen. Controleer dus zorgvuldig wat er in de bouwovereenkomst staat.

De kosten van een casco oplevering of een bouwpakket

Om een huis af te bouwen dat casco is opgeleverd, moet je zelf behoorlijk handig zijn of een klusjesman of aannemer kennen die dit voor je kan doen. Want in dit geval komen het leggen van de vloeren en het stuken van de muren voor jouw rekening. Ook moet je zelf het sanitair installeren en de elektra aanleggen – het laatste is sowieso een klusje voor een vakman.
Een ervaren bouwvakker kan zijn prefab woning als bouwpakket – dus in losse onderdelen – op de bouwlocatie laten leveren. De aanbieder regelt de planning en de fabricage van de onderdelen, de rest moet je zelf doen. Dit is zeker niet de makkelijkste variant, maar de prijs van een dergelijke prefab woning is niet te overtreffen. Je dient uiteraard wel rekening te houden met de bijkomende kosten en de tijd die je kwijt bent voor het volledig bouwen van de woning.
Als je geïnteresseerd bent geraakt, kun je natuurlijk eens een paar prefab woningen bekijken. Er zijn veel vergelijkingsportalen waar je verschillende woningen met elkaar kunt vergelijken. Inmiddels zijn er ook aanbieders die je ondersteunen bij het plannen van je budget en je helpen om de financiering rond te krijgen.

 

Beelden: bron - pexels.com & jouwMaatkast.nl

Vragen? De jouwMaatkast.nl experten adviseren je graag.

Tel: +31 (0) 202622970 of +32 (0) 280 851 32 | E-mail: ln.tsaktaaMwuoj@tcatnoc
powered by webEdition CMS