2-mans bezorging tot in het huis

Europa´s nr. 1 voor maatwerkmeubels online

Gratis advies

Klantbeoordeling: zeer goed 5.7/6

%
LENTE-SALE: Nu tot 25 % korting alleen tot 15-04-2024!

Alleen tot:

LENTE-SALE: Nu tot 25 % korting alleen tot 15-04-2024

Kleurenwerelden – Wonen met kleuren

Kleuren hebben invloed op onze persoonlijke stemming. Ze kunnen stimulerend of kalmerend werken, associaties oproepen en verbonden zijn met gevoelens. Hoe kleuren op ons inwerken, is ook afhankelijk van de tradities en de cultuur waarin we zijn opgegroeid. In dit artikel laten we je zien, hoe je bij de inrichting van je huis en de keuze van je meubels gebruik kunt maken van de inzichten van de kleurenpsychologie, over met name het effect van kleuren.

Zorg met kleuren voor een behaaglijke sfeer in je huis

Kleuren worden gekoppeld aan associaties, zoals de blauwe lucht, het heldere water, de groene bossen, het rode bloed of de rode gloed van vuur. Afhankelijk van de cultuur en ervaringen, worden aan kleuren bepaalde gevoelens gekoppeld. Alleen al het zien van een kleur kan een gevoel of een reactie oproepen. Rood kan stimulerend werken, maar ook waarschuwen voor gevaar. Geel staat voor zon en een goed humeur, maar wordt in combinatie met zwart ook gebruikt als waarschuwing voor bijvoorbeeld giftige stoffen of kernenergie. In de westerse cultuur wordt zwart beschouwd als de kleur van rouw en verdriet; in China of India is dat echter wit. De kleurenpsychologie onderzoekt de kracht en het effect van kleuren op onze psyche en ons welzijn.

Je kunt de nieuwste inzichten van de kleurenpsychologie gebruiken, om je eigen huis zodanig inrichten, dat jij je er bijzonder prettig voelt, er goed kunt ontspannen of er gewoon in een heel goed humeur kunt komen, waardoor je meer energie en zin in actie krijgt. Door slim gebruik te maken van kleuren, is het ook mogelijk om een ruimte optisch groter te laten lijken, donkere hoeken lichter te maken, of te zorgen voor een sfeer van concentratie.

Bij het inrichten van je huis moet je goed nadenken over de kleuren die je wilt gebruiken en weten welke effecten je daarmee wilt bereiken. Kleuren hebben een grote invloed op je woonsfeer. Experts adviseren vaak om een mix van rustige en stimulerende kleuren te gebruiken. De rustige kleuren moeten daarbij overheersen, met een aandeel van twee derde.

De variatie waarin je kleuren in je kamers kunt gebruiken is enorm groot. Te beginnen bij het kleurontwerp van de muren, via de toepassing van kleuren binnen de decoratie, tot de keuze van de kleuren voor je meubilair: is alles mogelijk. Gebruik kleuren om van je huis een plek te maken waar je je thuisvoelt, met ruimtes om te ontspannen en je terug te trekken, maar ook voor activiteiten en gezelligheid. Interieurdeskundigen adviseren om niet meer dan drie verschillende kleuren te gebruiken en zuinig te zijn met felle kleuren. Op die manier creëer je in je interieur, door de kleurstelling, ook een duidelijke lijn met een consequente stijl. De kleurenleer legt uit, welke kleuren bij elkaar passen, elkaar goed aanvullen of juist helemaal niet harmoniëren.

Nu configureren
Kleurenwiel
Kleurenwiel
De grondslagen van de kleurenleer

Leonardo da Vinci, Issac Newton en Johann Wolfgang von Goethe hebben zich al met de kleurenleer beziggehouden en geprobeerd een systeem aan te brengen in de veelvormige kleurenpracht. Hun bevindingen vormen de basis voor alle huidige kleurmodellen. Het in Europa meest voorkomende en gebruikte systeem gaat uit van de drie primaire kleuren blauw, rood en geel, die zich niet met andere kleuren laten mengen. Door deze basiskleuren te mengen, ontstaan de secundaire kleuren oranje, groen en violet. Samen met hun overgangen, vormen deze kleuren een kleurencirkel. Kleuren die in de kleurencirkel tegenover elkaar liggen, worden complementaire kleuren genoemd. Deze kleurenparen zijn zeer contrasterend en benadrukken het effect van de andere kleur. Tertiaire kleuren, zoals oranjerood of geelgroen, ontstaan door het mengen van een primaire kleur met een secundaire kleur. Rood, oranje en geel worden beschouwd als warme kleuren. Groen, blauw en violet zijn koude kleuren. Neutrale kleuren, die bij het ontwerpen ook een heel belangrijke rol spelen, zijn wit, zwart of grijs.

Kleurenwerelden bij deinSchrank.de

De interieurexperts van deinSchrank.de hebben zich intensief verdiept in het effect van kleuren in combinatie met de inzichten van de woonpsychologie en de actuele kleurentrends, om hun klanten zo goed mogelijk te kunnen adviseren. Vier kleurenwerelden, met onderling harmoniërende kleuren, helpen je bij je oriëntatie en vormen de basis voor de keuze van bijpassende meubels op maat in de door jou gewenste kleur. Over het algemeen zijn de kleurentrends van 2022 voor de woonkamer eerder ingetogen en harmonieus, met enkele krachtige tinten die accenten leggen. Veiligheid, harmonie, natuurlijkheid, een gevoel van welzijn en onopvallende elegantie zijn in trek.

Nu configureren
Harmonie

De kleurenwereld "Harmonie" wordt gedomineerd door warme beige en rustige blauwe tinten, die zorgen voor een kalme en ontspannen woonsfeer. Blauw als de hemel of de zee staat voor trouw, sympathie, eerlijkheid en harmonie. Beige is in de natuur terug te vinden in het zand en staat voor comfort en welzijn. Prachtig passend hierbij zijn wandkleuren in zachte bruin- of grijstinten, evenals decors in kasjmiergrijs, steengrijs of wildeiken.

Welzijn

De kleurenwereld "Welzijn" wordt gekenmerkt door warme en gedempte bessen- en aardtinten, die je uitnodigen om te ontspannen. Aardetinten vind je in de natuur. Ze brengen sfeer en geborgenheid over en herinneren aan warme en aangename plaatsen. Bessentinten hebben een warm en rustgevend effect. Ze staan in de kleurenpsychologie ook voor genegenheid en gevoeligheid. Wandkleuren in mauve of poedertinten, maar ook in rijke wijnrode tinten, maken onderdeel uit van deze kleurenwereld. Daarbij passen voor jouw meubels decors in eiken, kasjmiergrijs, wijnrood of gekalkt grenen. Ook de RAL-kleuren robijnrood of zijdegrijs stemmen overeen met deze kleurenwereld.

Kleuren_editie_ladekast_wijnrood.jpg
Geborgenheid

De kleurenwereld "Geborgenheid" omvat zachte groene en grijze tinten, die een veilige, uitgeruste en gezellige woonsfeer bieden. Groen staat voor hoop, veiligheid en gezondheid. De meeste mensen voelen zich in een groene omgeving op hun gemak en geborgen. De kleur grijs zorgt daarbij voor een neutraal en ingetogen contrast. De trend laat zachte, pastelkleurige grijstinten zien. Pastelkleurige groene, grijze en beige tinten als muurverf en meubeldecors in eiken-, kasjmier- of steengrijs, maken deel uit van deze kleurenwereld. Als RAL-kleuren worden parelwit of patinagroen aanbevolen.

Natuurlijkheid

De kleurenwereld "Natuurlijkheid" wordt gekenmerkt door krachtige en zachte groentinten. Ze brengen je in een woonsfeer, die doet denken aan een rustgevende wandeling door het bos. Je huis wordt een natuurlijk en groen toevluchtsoord en een oase van balans. Dit effect bereik je met wandkleuren in licht groengeel of licht groenblauw, maar je kunt ook kiezen voor een krachtig groen of donker groenblauw, zoals petrol. Dit komt overeen met de RAL-kleuren dennengroen, lichtgroen of witgroen. Overeenkomstige decors zijn kasjmiergrijs, steengrijs, kernbeuk en donker petrol.

De tijdelijke kleureneditie 2022

Wil je een van de hier gepresenteerde kleurenwerelden bij jou thuis realiseren? We hebben nu tijdelijk vier decors voor je in de aanbieding die overeenkomen met de kleurenwerelden van 2022. Kies bijvoorbeeld voor een dressoir in warm wijnrood, waardoor je in je woning een feel-good accent creëert. Misschien heb je liever een kast in chic kasjmiergrijs, die bijdraagt aan een gezellige en geborgen sfeer in je woning? Een kast of dressoir in elegant donker Petrol en gecombineerd met zachte groentinten geeft je woning extra natuurlijkheid. Een klerenkast in grafietblauw zorgt voor harmonie in je slaapkamer.

Vraag nu voorbeelddecors aan
Tips voor het gericht gebruik van kleuren in je woning
Laat kamers groter - of kleiner - lijken met kleuren

Door de keuze van de wandkleuren, bepaal jij hoe groot je ruimtes lijken. Lichte kleuren maken een kamer visueel groter, donkere kleuren kleiner. Door alleen een enkele muur te schilderen, kun je een langgerekte ruimte korter laten lijken. Verticale strepen laten de ruimte hoger lijken. En door horizontale strepen lijken ruimtes met hoge plafonds visueel juist lager.

Gebruik kleuren volgens kleurenschema's

Op basis van de kleurencirkel kun je kleuren volgens bepaalde schema's gebruiken om het gewenste effect te bereiken. Kies complementaire kleuren van de kleurencirkel om spannende effecten te bereiken. Oranje is bijvoorbeeld de complementaire kleur van blauw. Hier kun je de ene kleur, bijvoorbeeld blauw, dominant gebruiken en vervolgens met gordijnen, een sprei en kleine accessoires, zoals kussens of afbeeldingen, in oranje zorgen voor kleuraccenten. Het wordt dramatischer, als je complementaire kleuren in gelijke verhoudingen gebruikt. Een kast met gele en paarse fronten bijvoorbeeld. Analoge kleuren werken harmonischer. Dat zijn kleuren die in de kleurencirkel naast elkaar liggen. Bijvoorbeeld kleuren als geelgroen en blauwgroen. Kies bijv. een tafelkleed in geelgroen en kussens in blauwgroen. Zolang je ervoor zorgt dat je geen koude en warme kleuren vermengd, zien analoge kleuren er zeer harmonieus en plechtig uit. In het monochrome kleurenschema wordt één kleur in verschillende tinten gebruikt. Van lichtblauw tot diep donkerblauw. Dit heeft een kalmerend effect, is tijdloos, maar kan ook conservatief en een beetje eentonig overkomen.

Kleerkast in Kasjmier Grijs
Zorgen voor kleuraccenten met meubels

Krachtige kleuren, zoals rood, donkerblauw of diepgroen kunnen snel overweldigend of te intens zijn. Hier kun je met meubels voor mooie kleuraccenten zorgen. Tegen een basis van een witte of grijze achtergrond, wordt een dressoir in wijnrood, grafietblauw of krachtig geel de blikvanger van je huis.

Configureer nu maatmeubels in bonte kleuren
Kleerkaast Graphitblouw
Kleuren en hun effect in één oogopslag

Hoewel het effect van kleuren aan de ene kant individueel is, zijn er zeker ook algemene uitspraken te doen over welke kleuren bij de meeste mensen bepaalde reacties oproepen. Dit is het werkgebied van de kleurenpsychologie, die steeds belangrijker wordt voor marketing, design en binnenhuisinrichting.

  • Rood wordt beschouwd als de kleur van de liefde, heeft een stimulerend effect, verhoogt de hartslag, vraagt aandacht, maar is ook het signaal voor gevaar. Rood valt op, is dynamisch, krachtig en sterk, maar kan ook worden geassocieerd met agressie en dominantie.
  • Geel staat voor vrolijkheid, warmte, levenslust, optimisme en communicatie. In negatieve zin kan geel oppervlakkig lijken en wordt het ook geassocieerd met afgunst of gif.
  • Oranje krijgt eigenschappen mee als levenslust, gezelligheid en plezier, maar staat ook voor extravagantie. Daarnaast wordt oranje geassocieerd met de herfst en het oogstseizoen.
  • Blauw staat voor ernst, vertrouwen, helderheid en consistentie. Ook harmonie, rust en trouw worden met blauw in verband gebracht. Maar blauw wordt ook als koel en ingetogen beschouwd en staat voor weidsheid en verte.
  • Groen, als kleur van de natuur, staat voor frisheid, levendigheid, natuurlijkheid en gezondheid. De kleur werkt harmonieus en is rustgevend.
  • Violet combineert de koelte en de ernst van blauw met de warmte en de energie van rood. Het wordt beschouwd als de kleur van spiritualiteit en mystiek, maar staat vaak ook voor luxe en rijkdom. Violet werkt bovendien concentratiebevorderend en kalmerend.
  • Bruin, als kleur van de aarde en het hout, staat voor eenvoud, terug naar de natuur, gezelligheid, veiligheid en betrouwbaarheid. Maar bruin wordt ook geassocieerd met vuil en staat voor conservatisme en ouderwetsheid.
  • Wit is een samenstelling van alle kleuren. Het staat voor vrede, onschuld, zuiverheid en netheid, alsook voor minimalisme. Wit is neutraal en eenvoudig, maar kan er ook steriel, koud of saai uitzien. In combinatie met andere kleuren, benadrukt het hun effect.
  • Zwart absorbeert alle kleuren en laat ze, evenals wit, beter tot hun recht komen. Symbolisch staat zwart voor rouw, dood, het onzekere en mysterieuze. Het staat voor macht, ernst en elegantie, maar ook voor concentratie op de essentie.
  • Grijs oogt sober, terughoudend, neutraal, serieus en gereserveerd. Het wordt als emotieloos beschouwd, maar ondersteunt wel het effect van andere kleuren. In de meer donkere varianten kan grijs er erg modern uitzien, terwijl lichtgrijs vrij eenvoudig toont.
Ben je, door alles wat we hiervoor verteld hebben in de stemming gekomen om kleuren te gebruiken, neem dan een kijkje op onze voorbeeldpagina. deinSchrank.de biedt je op maat gemaakte meubels in meer dan 190 RAL-kleuren in hoogglans pianolak of supermatte lak. Daarnaast bieden we nu tijdelijk ook diverse effen decors aan, in de kleuren van onze Kleureneditie 2022. Vraag gratis proefdecors aan, of laat je adviseren door onze interieurexperts.

Vorkasse

Overboeking

Rechnung

Rekening

visa
mastercard
amazonpay
powered by webEdition CMS