2-mans bezorging tot in het huis
Europa´s nr. 1 voor maatwerkmeubels online
Gratis advies
Wij laten je weten welke voordelen een kurkvloer heeft
Kurkvloeren worden steeds populairder, want dit type vloer bestaat uit een duurzame grondstof. Maar dat is slechts één van de vele voordelen die een kurkvloer biedt. Kurk zorgt ook voor een warme, gezellige sfeer in huis. Waarom dat zo is en in welke designs je kurkvloeren kunt krijgen – dat lees je in dit artikel.
Kurk is een materiaal dat uit de schors van de kurkeik wordt gewonnen. Kurkeiken zijn indrukwekkende bomen: ze worden meer dan 300 jaar oud en in de loop der jaren groeien ze op twee manieren: binnenin groeit hout – aan de buitenkant kurk. Als er bij het winnen van de kurk voorzichtig te werk wordt gegaan een tijdsafstand van minsten negen jaar in acht wordt genomen, ondervindt de eik geen enkele schade van het verwijderen van de kurk. Die groeit simpelweg terug – duurzamer kan bijna niet!
Er zijn twee soorten kurkvloeren op de markt: kurktegels en kurkparket. Kurktegels worden tegenwoordig nog maar zelden gelegd, omdat het nogal veel gedoe is. De tegels worden namelijk met de ondergrond verlijmd en zijn daardoor zeer moeilijk weer te verwijderen. Dankzij kurkparket ¬– vaak met een handig kliksysteem – is het voor iedere doe-het-zelver mogelijk om een kurkvloer te leggen. Dat gebeurt op vrijwel dezelfde manier als het leggen van laminaat of parket, en ook kurkvloeren zijn in verschillende diktes en met uiteenlopende designs verkrijgbaar. Nu we het toch over designs hebben – de keuze is inmiddels enorm. Er zijn kurkvloeren met een steen- of een houtpatroon, maar ook in het zwart, grijs of zelfs in het wit. Ook zijn ze verkrijgbaar met motieven en andere versieringen. Als je bij kurk dus aan het saaie prikbord van vroeger denkt, dan zit je er goed naast! Er is bijna geen veelzijdiger vloer dan eentje van kurk.
Dankzij de kleur en het isolatievermogen creëert een kurkvloer een behaaglijke, warme sfeer. Daarmee is deze moderne vloer ideaal voor de slaap- of woonkamer. Maar ook in de kinderkamer, want kurk is verbazingwekkend goed in het dempen van geluid. Voor de keuken of de badkamer is een kurkvloer niet altijd even geschikt. Als je wel voor kurk kiest, zorg er dan voor dat vloer goed wordt verzegeld, bijvoorbeeld met kurklak. Ook goed om te weten: bij direct zonlicht kan een kurkvloer in de loop der tijd verbleken. Daar moet je rekening mee houden bij de planning – of je kunt meteen een lichtgekleurde vloer aanschaffen. Tip: de ondergrond waarop je de kurkvloer legt, moet schoon en egaal zijn. Oude vloerbedekking, naaldvilt en magnesiet zijn niet geschikt om als ondervloer te gebruiken.
We verraden het alvast: de voordelen van een kurkvloer wegen duidelijk op tegen de nadelen. Helemaal bovenaan staat de duurzaamheid van kurk. Daar komt nog bij dat het materiaal slecht warmte geleidt. Dat houdt in dat het juist goed isoleert en je helpt om energie te besparen. Bovendien is kurk elastisch en daarom goed voor de rug en gewrichten.
Als klap op de vuurpijl is een kurkvloer ook nog makkelijk in het onderhoud. Regelmatig stofzuigen en licht dweilen is meer dan voldoende om dit veelzijdige materiaal schoon te houden. Verder houden huisstofmijten niet van kurk, ook omdat er niet snel stof op blijft liggen. Dit maakt het een zeer goede vloer voor mensen met allergieën. Last, but not least: kurk is geurloos en geluiddempend.
Natuurlijk zijn er ook een paar nadelen. Het grootste nadeel is dat een kurkboden niet heel erg slijtvast is. Zware meubels, zoals banken en kasten, kunnen deukjes in de vloer achterlaten. Beschermmatten kunnen helpen om dit te voorkomen. Dat een kurkvloer kan verbleken weet je al, maar te veel warmte is ook niet goed. Bij een te hoge temperatuur kan het materiaal uitzetten. Daarom is het niet mogelijk om een kurkvloer met vloerverwarming te combineren. Bovendien dien je – net zoals bij een laminaatvloer – ruimte aan de zijkanten over te laten bij het leggen, zodat de vloer enigszins kan uitzetten.
Overigens: door de natuurlijke look past een kurkvloer perfect bij massief houten meubels en bij een Scandinavisch interieur.
Overboeking
Rekening