2-mans bezorging tot in het huis

Europa´s nr. 1 voor maatwerkmeubels online

Gratis advies

Klantbeoordeling: zeer goed 5.7/6

%
SUMMER-SALE! Nu tot 25 % korting + en gratis verzending tot 22-07-2024!
SUMMER-SALE! Nu tot 25 % korting + en gratis verzending tot 22-07-2024

Kledingkast wit hoogglans open

Kwaliteit herkennen – waar je bij de aankoop van meubels op moet letten

Meubels moeten lang meegaan; die koop je normaal gesproken niet voor een enkel seizoen. Om te voorkomen dat je nieuwe aanwinst al na korte tijd tekenen van slijtage vertoont, is goede kwaliteit belangrijk. Waaraan je kwaliteit bij meubels kunt herkennen, lees je in dit artikel. Wij helpen je te kiezen voor een meubelstuk waar je lang van kunt genieten.

Open of gesloten kast – kwaliteit zit hem in de details

Het maakt niet uit of het gaat om open of gesloten kasten: kwaliteit herken je aan de details. Stel je voor: de perfecte kledingkast staat voor je. Alles ziet er precies zo uit als je in gedachten had. De kleur, afmetingen, extra’s – alles is volledig volgens wens. Maar gaat het hier ook daadwerkelijk om een kwaliteitsmeubel?

Let vooral op de volgende details:

 • Uit welk materiaal bestaat het plaatmateriaal?
 • Hoe dik en dus stabiel is het plaatmateriaal?
 • Zijn de kanten van de legplanken resp. het plaatmateriaal verlijmd?
 • Lopen de laden licht en sluiten ze geluidloos?
 • Hangen de deuren recht en kun je ze rustig sluiten zonder dat ze knallen?
 • Bestaat het meubelslag uit hoogwaardig materiaal?
 • Kun je onderdelen nabestellen en zal het meubelstuk een verhuizing overleven?

Woonkamer
Dit moet je weten over het plaatmateriaal van kasten

Als het niet om massief houten meubels gaat, dan worden hoogwaardige meubels meestal van houtachtig plaatmateriaal zoals spaanplaat of MDF gemaakt, dat vervolgens van verschillende oppervlakken wordt voorzien. Dat betekent dat de meubelstukken er in verschillende kleuren zijn, zowel mat als glanzend. Ze zijn bijvoorbeeld van fineer voorzien en hebben fronten met glas, spiegels of een decor naar keuze.

Kwaliteitskenmerken bij spaanplaat en MDF

Spaanplaten worden gemaakt van kleine stukjes hout, zoals houtspaanders en -spanen, die bij elkaar worden gehouden door lijm. Het gaat hier meestal om houtresten die overblijven bij de houtproductie, maar ook om gerecycled hout, stukken van takken of resthout zonder schors. Afhankelijk van de grootte van de spaanders, wordt onderscheid gemaakt tussen de platen. Oriented Strand Boards (OSB) bestaan uit grote spaanders en worden vaak voor vloeren gebruikt. In de meubelindustrie worden voornamelijk spaanplaten gebruikt die gemaakt zijn van kleinere spaanders en spanen. In dit geval worden de spaanders in minstens drie tot vijf lagen tot platen met meerdere lagen geperst. De binnenste lagen bestaan uit grotere spaanders, de buitenste zijn gemaakt van zeer fijne houtspanen. Dat zorgt voor gladde oppervlakken, die vervolgens van een decor worden voorzien.

MDF staat voor Medium-Density Boards. Het gaat hier om houtvezelplaten met een middelhoge dichtheid, gemaakt van naaldhout. Ze zijn stabieler, maar ook zwaarder dan spaanplaten, omdat de gebruikte houtspanen wezenlijk kleiner zijn en veel dichter op elkaar worden geperst. Voor meubels die veel gewicht moeten kunnen dragen, wordt vaak MDF gebruikt.

Materiaalbladen
Waar staat de emissieklasse 1 voor?

De houtspaanders van spaanplaten worden bij elkaar gehouden met houtlijm. Het gaat om lijmstoffen die verschillende samenstellingen kunnen hebben, voornamelijk combinaties van ureum-, melamine- en fenolhars. Bij goedkope spaanplaten worden over het algemeen een mengsel van ureum- en fenolhars gebruikt, dat niet bestand is tegen vocht. Bij het binnendringen van vocht zwellen deze platen al snel op. Ureum-houdende houtlijmen met melaminehars zijn wel bestand tegen vocht.

Het aandeel houtlijm in de mix met houtspaanders bedraagt ongeveer 10 procent. Bij het uitharden van spaanplaten komt formaldehyde vrij. Emissieklassen geven de hoogte van deze uitstoot, ofwel emissie, aan. Emissieklasse 1, de standaard voor West- en Midden-Europa, betekent dat de emissie lager is dan 0,01 procent. Wij raden aan om te informeren naar de emissieklasse van de gebruikte spaanplaten als je een meubelstuk koopt.

Waar komt het hout vandaan dat gebruikt is voor het meubelstuk van jouw dromen?

Ook de herkomst van de spaanders is een kwaliteitskenmerk. Voordelige meubels worden vaak in China geproduceerd, inclusief de spaanplaten. Het hout dat daarvoor wordt gebruikt, komt grotendeels uit Oost-Europa en bestaat vaak uit groen hout, wat niet duurzaam is. Het kan daarnaast behandeld zijn met houtverduurzamingsmiddelen, die slecht voor het milieu zijn. Vaak is het niet duidelijk wat de emissieklasse is. Ook is de herkomst van het gebruikte hout meestal niet te achterhalen.
Bij kwaliteitsmeubels zit het anders. Fabrikanten van hoogwaardige spaan- of MDF-platen geven inzicht in de herkomst van het hout en garanderen een duurzame en milieuvriendelijke productie van de houtachtige plaatmaterialen.

Het gebruikte hout uit kwaliteitsproductie bestaat voor het grootste gedeelte

 • uit hernieuwbare grondstoffen,
 • uit nevenproducten die ontstaan tijdens zaagwerkzaamheden
 • en is grotendeels afkomstig uit regionale productie.

jouwMaatkast.nl maakt uitsluitend gebruik van spaanplaten en MDF dat wordt geproduceerd door ondernemingen die de genoemde kwaliteitsstandaard aanhouden. Wij gebruiken onder meer houtachtig plaatmateriaal van de gerenommeerde fabrikanten Egger en Pfleiderer , die voor hoogwaardige productie staan. Deze MDF- en spaanplaten worden vervolgens van vele verschillende oppervlakken voorzien: ze zijn eenkleurig, hebben decors in één van de 190 RAL-kleuren of zijn voorzien van houtdecors. Bij ons vind je bovendien chique fronten met glas en deuren die van spiegels of glas kunnen worden voorzien.

Hoe dik moeten het plaatmateriaal en de legplanken van je meubelstuk zijn?

Een ander kwaliteitskenmerk bij meubels is de dikte van het plaatmateriaal waarvan de kast is gemaakt. Zo moeten legplanken minimaal 19 millimeter dik zijn. Dan hebben ze genoeg stabiliteit en hangen ze niet door bij hoge belasting. Bij een dikte van 19 millimeter mogen de legplanken niet langer zijn dan 90 centimeter.

Wanneer heb je legplanken met diktes van 25 millimeter nodig?

Bij hoge belastingen, zoals een goed gevulde boekenkast, of als de legplanken langer dan 90 centimeter zijn, raden we een dikte van 25 millimeter aan. Deze optie zou bij alle kwaliteitsmeubels beschikbaar moeten zijn. De achterwand van een kast dient een dikte van 8 millimeter te hebben. Dat zorgt voor stabiliteit.

Meubels van lage kwaliteit hebben over het algemeen legplanken met een dikte tussen de 12 en 16 millimeter. Voor een goede belastbaarheid mogen deze niet breder zijn dan 80 centimeter. Dat is regelmatig niet het geval: ook dergelijke dunne legplanken hebben vaak een lengte van 100 centimeter of meer. Het gevolg is dat deze legplanken binnen de kortste keren doorhangen als je er veel gewicht op plaatst. De achterwand is bij dit soort kasten meestal maar 3-4 millimeter dik.

De kasten van jouwMaatkast.nl hebben standaard plaatmateriaal met een dikte van 19 millimeter, dat een belasting van 150 kilo aankan. Voor een hoger gewicht kun je bij ons ook legplanken krijgen die 25 millimeter dik zijn. De achterwanden van de kasten hebben een dikte van 8 mm en zijn in het corpus gegroefd. Dat houdt in dat de achterwand in een rondom uitgefreesde geul wordt geschoven en niet alleen met nagels wordt aangebracht. Dat maakt de kasten zeer stabiel, waardoor ze een hoog gewicht aankunnen. Aangezien al onze decors ook met een dikte van 8 millimeter worden aangeboden, is er voor ieder kast een bijpassende achterwand. Je kunt de kast dus ook als ruimteverdeler inzetten, want van achteren ziet hij er net zo stijlvol uit als aan de voorkant.

Zijn de kanten van de legplanken en het plaatmateriaal verlijmd?

Als de snijkanten van de spaanplaat of het MDF van de kasten niet van bescherming wordt voorzien, dan kan vochtigheid makkelijk binnendringen en de platen zwellen op. Kwaliteitsmeubels hebben altijd verlijmde kanten en zijn van kantenband voorzien.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen met melamine gecoat kantenband en ABS-kantenband. Het eerste type kantenband wordt op het plaatmateriaal geplakt of erop gestreken. Melamine is niet erg elastisch, daardoor kunnen bij dit kantenband toch scheurtjes ontstaan door stoten.

ABS-kantenband is een betere keuze. De afkorting ABS staat voor Acrylonitril-Butadieen-Styreen. Het gaat hier om een kunststof met een hard oppervlak, dat desondanks zeer elastisch is. Daardoor kan dit kantenband een hoge belasting aan en is het zeer sterk. ABS-kanten hebben een dikte van één tot drie millimeter.

Bij voordelige meubels zijn de kanten van het plaatmateriaal vaak helemaal niet afgedicht of is dit alleen het geval bij de kanten aan de voorzijde. Als het al gebeurt, dan wordt eenvoudig kantenband gebruikt met een dikte van slechts een halve millimeter.

Lopen de laden licht en kun je ze geruisloos sluiten?

Hoogwaardige laden herken je eenvoudig: ze lopen zeer soepel. Ze laten zich door de ingebouwde demper geruisloos openen en zachtjes sluiten. Bovendien klemmen ze niet en zijn ze vrijwel altijd volledig uittrekbaar. Daardoor kun je ook eenvoudig bij de voorwerpen die achter in de lade liggen. Bij greeploze laden maken we gebruik van push-to-open. Je hoeft alleen maar lichtjes te drukken en de lade sluit of opent.

Voordelige laden zijn meestal niet volledig uittrekbaar en ze zijn vaak voorzien van een dunne bodem, die nogal eens doorbuigt. Ook al lijkt de la in lege toestand lichtjes te lopen, hij kan blijven haken of klemmen als hij volledig gevuld is. Het is de moeite waard om de lade te testen door hem met voorwerpen te vullen en te kijken of hij dan nog goed loopt.

Laden met 8 mm legborden
Hangen de deuren recht en kun je ze sluiten zonder dat ze dichtknallen?

Bij kastdeuren dien je erop te letten dat ze recht hangen en dat ze zachtjes en geluidloos sluiten. Het bepalende kwaliteitskenmerk bij deuren zijn de scharnieren. Die moeten in drie richtingen af te stellen zijn om een rechte ophanging mogelijk te maken. De scharnieren dienen daarnaast een openingshoek van meer dan 90 graden te hebben. Hoogwaardige scharnieren beschikken over een demping die ervoor zorgt dat je de deur geruisloos kunt sluiten.

Lage kwaliteit herken je aan scharnieren die slechts met moeite zijn in te stellen, die bovendien geen demping hebben en meestal niet lang meegaan.

jouwMaatkast.nl gebruikt alleen de merkscharnieren van de firma Blum. Deze zogenaamde topscharnieren hebben standaard een openingshoek van 110 graden, naar keuze vindt u ook uitvoeringen met openingshoek van 170 graden. De topscharnieren zijn gemaakt van staal en bestaan uit een top, grondplaat en scharnierarm. Een dempingsmechanisme is in de scharniertop geïntegreerd. De deuren zijn daardoor flexibel in te stellen, hangen altijd recht en sluiten zachtjes.

Bestaat al het andere meubelbeslag uit hoogwaardig materiaal?

Onder beslag voor meubels verstaan we alle van metaal gemaakte verbindings- en bedieningselementen, die vroeger met nagels op de houten onderdelen werden bevestigd, ofwel: waar ze mee beslagen werden.

Behalve de deurscharnieren bestaat het meubelbeslag uit de verbindingselementen, grepen, kleppen en geleidesystemen voor laden. Meubelbeslag van goede kwaliteit zorgt voor een hoge functionaliteit van het meubelstuk, dat hierdoor ook langer meegaat.

Als test kun je eens goed kijken naar de deurgrepen van het meubelstuk van je keuze. Zien ze er robuust uit en bestaan ze uit hoogwaardig materiaal? Of gaat het om goedkoop uitziende kunststofgrepen, de snel aan slijtage onderhevig zijn?

Bij jouwMaatkast.nl krijg je robuuste deurgrepen met een lange levensduur, die bovendien aansprekende designs hebben en perfect bij je meubels passen. Je kunt ze te allen tijde nabestellen of vervangen om je meubelstuk een andere look te verlenen.

Kun je onderdelen nabestellen en zal je meubelstuk een verhuizing overleven?

Bij kwaliteitsmeubels moet het altijd mogelijk zijn om legplanken, kastdeuren of meubelbeslag na te bestellen. Als je de kast eenvoudig in elkaar kunt zetten, dan moet het net zo eenvoudig zijn om dit na een verhuizing opnieuw te doen.

Bij meubels van slechte kwaliteit is dat meestal niet het geval. Dun plaatmateriaal of goedkoop meubelbeslag bemoeilijken het opnieuw in elkaar zetten van de kast.

Bij de meubels op maat van jouwMaatkast.nl kun je niet allen de grepen, maar ook de legplanken en volledige kastdeuren nabestellen. De kasten zijn door hun hoogwaardige constructie en indeling eenvoudig in elkaar te zetten en uit elkaar te halen. Zo kan het meubelstuk een leven lang meegaan.

Dit waren slechts de belangrijkste kwaliteitskenmerken waar je bij de aankoop van een kast op moet letten. Hieronder hebben we alles nog eens kort als checklist voor je samengevat.

Kwaliteitsmeubels herken je aan…

 • houtachtig plaatmateriaal dat milieuvriendelijk is geproduceerd met grondstoffen uit de regio.
 • hoogwaardig meubelbeslag, zoals geleidesystemen, scharnieren, etc.
 • demping of push-to-open bij deuren en laden voor geruisloos openen en sluiten.
 • verlijmde kanten voor een lange levensduur van het plaatmateriaal, de fronten, legplanken en als bescherming tegen het indringen van vocht
 • stabiele en dikke legplanken, panelen en fronten.
 • de mogelijkheid om onderdelen na te bestellen, evenals een goed doordachte en stabiele constructie, waardoor je de kast makkelijk in elkaar kunt zetten en net zo eenvoudig uit elkaar kunt halen voor een verhuizing of verplaatsing.

kledingkast inrichting op maat.

De meubels van jouwMaatkast.nl voldoen aan de hoogste standaard voor kwaliteit . Ambachtelijke meubelmakerij wordt bij ons gecombineerd met innovatieve techniek. De productie van onze unieke, op maat gemaakte meubels gebeurt tot op de millimeter nauwkeurig en er zijn meerdere kwaliteitscontroles in het proces ingebouwd. De gebruikte grondstoffen zijn van de beste kwaliteit. Daarom gaan de meubels van jouwMaatkast.nl erg lang mee. Bovendien geven we je vijf jaar garantie.

Aan een hoogwaardig meubelstuk van jouwMaatkast.nl beleef je op de lange duur een stuk meer plezier dan aan menig ander voordelig meubelstuk.

Ontwerp nu je meubelstuk op maat en laat je door onze ervaren interieurexperts van advies voorzien.

Ontwerp nu je meubelstuk op maat
Vorkasse

Overboeking

Rechnung

Rekening

visa
mastercard
amazonpay
powered by webEdition CMS