2-mans bezorging tot in het huis

Europa´s nr. 1 voor maatwerkmeubels online

Gratis advies

Klantbeoordeling: zeer goed 5.7/6

%
LENTE-SALE: Nu tot 25 % korting alleen tot 15-04-2024!

Alleen tot:

LENTE-SALE: Nu tot 25 % korting alleen tot 15-04-2024

De optimale tafelhoogte

Jouw meubels: op maat en direct af fabriek

Nu configureren
Tafel op maat in hoogte verstelbaar

De optimale tafelhoogte

Jouw meubels: op maat en direct af fabriek

Nu configureren
In hoogte verstelbare tafels op maat
Waarom de tafelhoogte zo belangrijk is

Of het nu een eettafel of bureau is, de tafelhoogte moet kloppen. Een bureau met de verkeerde hoogte kan rug- en nekpijn, kramp, een slechte houding of zelfs een hernia veroorzaken. Maar de juiste stoel- en tafelhoogte is niet alleen belangrijk wanneer we aan het werk zijn: om aan een eettafel lekker te kunnen zitten, is de optimale hoogte van de tafel en de stoelen eveneens cruciaal. Welke hoogte voor jou het best is, hangt voornamelijk af van hoe lang je bent. Hier lees je welke hoogte jouw bureau en eettafel zouden moeten hebben en welke zithoogte voor jou optimaal is om comfortabel te zitten en je rug te vriend te houden!

De juiste bureauhoogte

De meesten van ons zitten voor het grootste deel van hun werkdag aan een bureau. De juiste hoogte voor het bureau is daarom net zo belangrijk als de hoogte van de bureaustoel. Of je nu je bureau op de juiste hoogte kunt instellen of in het kader van de aanschaf van een nieuw bureau de optimale hoogte wilt weten: je rug zal je dankbaar zijn, vooral op lange termijn.

In principe is het eenvoudig om erachter te komen wat de juiste bureauhoogte is. Een belangrijk aspect is de zithoogte, ofwel de afstand tussen de grond en de zitting van je stoel. Zorg ervoor dat de afstand tussen de zitting van de stoel en de bovenkant van de tafel ongeveer 27 tot 32 cm bedraagt. Zo heb je genoeg plek om je benen over elkaar te slaan, zonder met je knieën tegen het tafelblad te komen. Bij stoelen met armleuningen moet je erop letten, dat deze onder de tafel passen en bijvoorbeeld niet tegen een dwarsbalk van de tafel stoten.

Kantoormeubels op maat: open kast en in hoogte verstelbare tafels op maat

De lengte van je lichaam is de belangrijkste factor bij het bepalen van de juiste bureauhoogte. Volgens de DIN-norm ISO 5970 is bij een lichaamslengte van tussen de 172 en 186 centimeter een standaard tafelhoogte van 76 cm het best. Veel hoogwaardige bureaustoelen en bureaus zijn in hoogte verstelbaar, zodat je simpelweg de juiste hoogte kunt instellen. Met hulp van de configurator op jouwMaatkast.nl kun je echter ook in slechts een paar klikken een bureau bestellen dat voor jou de perfecte hoogte heeft, waarop je vervolgens weer je bureaustoel kunt aanpassen. Het mooie daarvan is dat je niet alleen de afmetingen van je nieuwe bureau aan jouw individuele behoeften aanpast, maar ook zelf het design en decor kunt kiezen!

Hieronder zie je een overzicht van de zit- en tafelhoogte zoals wij die aanbevelen:

Lichaamslengte Zithoogte Tafelhoogte
113 cm 30 cm 52 cm
128 cm 34 cm 58 cm
143 cm 38 cm 64 cm
158 cm 42 cm 70 cm
173 cm 46 cm 76 cm
187 cm 50 cm 82 cm

 

Hoe breed en diep moet het bureaublad zijn?

De standaardmaten voor het formaat van een bureau zijn 160 x 80 cm. Natuurlijk geldt: hoe breder het bureaublad, des te meer plaats je hebt om lekker te kunnen werken en ruimte overhoudt voor dingen die je daarvoor nodig hebt. Wanneer je bijvoorbeeld met twee beeldschermen werkt, is het zinvol een breder bureau te nemen. Met een standaarddiepte van 80 cm heb je in ieder geval voldoende afstand tot het beeldscherm.

Van zittend naar staand werken: in hoogte verstelbare bureaus

Werk je graag ook af en toe staand? Dan is een in hoogte verstelbaar bureau voor jou het allerbest. Zo'n bureau kun je elektrisch omhoog of naar beneden bewegen. De hoogte van het bureaublad kun je tussen de 64 en 130 centimeter verstellen, zodat iedereen zijn optimale hoogte kan vinden.

Om de correcte hoogte voor staand werken te vinden, ga je simpelweg rechtop staan en strek je je armen in een rechte hoek voor je uit. Meet vervolgens de afstand tussen je onderarmen en de grond. Deze afstand is meteen ook de optimale hoogte van het bureaublad voor als je staand werkt. Zo'n elektrisch verstelbaar bureau is ideaal wanneer ook je collega's van het bureau gebruik maken. Zo kan iedereen de voor hem of haar perfecte hoogte instellen.

Tip: Wissel tijdens je werk regelmatig tussen zitten en staan - dat is goed voor je rug!

In hoogte verstelbare tafel

De optimale hoogte voor je eettafel en -stoelen

Aan een eettafel zitten meestal meerdere personen. Daarom kun je de optimale tafelhoogte niet laten afhangen van de lichaamslengte van één enkel persoon – iedereen wil natuurlijk zo lekker mogelijk zitten aan de eettafel. Daarom is het beter om de hoogte te bepalen aan de hand van de gemiddelde lengte van degenen voor wie de tafel vooral bedoeld is, wanneer je op zoek bent naar de ideale eettafel. Meestal ligt de juiste hoogte tussen de 73 en 79 cm.

Hieronder zie je een overzicht van de zit- en eettafelhoogte op basis van lichaamslengte:

Lichaamslengte Zithoogte Tafelhoogte
113 cm 30 cm 52 cm
128 cm 34 cm 58 cm
143 cm 38 cm 64 cm
158 cm 42 cm 70 cm
173 cm 46 cm 76 cm
187 cm 50 cm 82 cm

 

Let er bovendien op, dat er tussen de zitting van de stoelen en de bovenkant van de tafel 27 tot 32 centimeter afstand bestaat. Wanneer je al stoelen hebt en alleen een nieuwe tafel zoekt, is het zinvol om de hoogte van de tafel te laten afhangen van de zithoogte van de stoelen. Hebben jouw stoelen armleuningen? Meet dan vooraf of ze onder de tafel passen die je van plan bent aan te schaffen!

Hoe diep en breed moet mijn eettafel zijn?

Nadat je de optimale hoogte hebt gevonden voor jouw nieuwe eettafel, is het nu tijd om de juiste afmetingen van het tafelblad te bepalen. Natuurlijk kijk je allereerst hoeveel ruimte je ter beschikking hebt, maar ook het aantal personen dat de tafel regelmatig gebruikt is belangrijk bij deze beslissing. Bereken per persoon minstens een breedte van 60 centimeter en een diepte van 40 centimeter – op deze manier heeft iedereen aan tafel genoeg bewegingsvrijheid.

Tip: tel 20 cm bij de dieptematen van je tafel op voor extra ruimte in het midden van de tafel voor pannen, kommen en decoratie.

Bij jouwMaatkast.nl heb je de mogelijkheid om tafels en bureaus voor al je kamers te kunnen vormgeven zoals je je hebt voorgesteld. Kies jouw bureau en eettafel in de afmetingen en in het design die het beste passen bij jouw woonstijl, wensen en vereisten. Dankzij onze montageservice staat jouw nieuwe tafel of bureau met de perfecte afmetingen in no time bij jou thuis – zonder gedoe of stress.

We wensen je veel plezier bij het configureren van jouw nieuwe tafel!

 

Vragen? De jouwMaatkast.nl experten adviseren je graag.

Tel: +31 (0) 202622970 of +32 (0) 280 851 32 | E-mail: ln.tsaktaaMwuoj@tcatnoc
powered by webEdition CMS