2-mans bezorging tot in het huis

Europa´s nr. 1 voor maatwerkmeubels online

Gratis advies

Klantbeoordeling: zeer goed 5.7/6

%
LENTE-SALE: Nu tot 25 % korting alleen tot 15-04-2024!

Alleen tot:

LENTE-SALE: Nu tot 25 % korting alleen tot 15-04-2024

Zichtbeton: creatieve grondstof met charme

Lees hier welke inrichting bij dit materiaal past!

Nu configureren
Sideboards en banken op maat, Industrial stijl

Zichtbeton: creatieve grondstof met charme

Lees hier welke inrichting bij dit materiaal past!

Nu configureren
Zichtbeton vloer en kast op maat in trapvorm
Zichtbeton voor jouw woning – een populair materiaal

Beton heeft een lange traditie: in het oude Rome was het al een populair materiaal om mee te bouwen. Terwijl het bij ons nog vaak achter stuc wordt verstopt, wordt zichtbeton steeds populairder: muren, trappen en zelfs meubels worden van dit enerverende materiaal gemaakt. Zichtbeton heeft een geheel eigen look, die zeker niet voor iedereen geschikt is, maar zonder twijfel fascineert. Wij hebben praktische tips verzameld voor het bouwen en inrichten met zichtbeton.

Moderne kledingkast met deuren in merano bruin en zwarte glazen fronten

Wat is zichtbeton?

Zoals de naam al aangeeft, is het de bedoeling dat zichtbeton zichtbaar blijft: in tegenstelling tot normaal beton wordt zichtbeton niet gestuukt of anderszins verborgen. Dat betekent dat het oppervlak te zien is – en dat verschilt per type zichtbeton. Door verschillen in de productie is elk stuk zichtbeton anders en ontstaat een unieke structuur.
De textuur van zichtbeton ontstaat onder andere door de bekisting die wordt gebruikt. Hierbij gaat het om een holle vorm waar het beton in wordt gegoten. Vaak hebben deze vormen een zekere structuur, waardoor het zichtbeton een textuur verkrijgt. Ook kan extra textuur worden gecreëerd met behulp van schuur- of polijstmachines.
Zichtbeton komt vooral voor in openbare, vaak representatieve gebouwen, maar wordt ook steeds populairder voor particuliere woningen. Het is geschikt voor grote overspanningen, zodat ook met zichtbeton grote, heldere ruimtes met grote ramen kunnen worden gecreëerd. Zichtbeton kan eveneens gebruikt worden voor een stevig en onverwoestbaar aanrecht in de keuken of voor een kookeiland. Er zijn inmiddels zelfs indrukwekkende badkuipen van dit zware materiaal – die moeten voor gebruik wel worden gelaserd, zodat ze huidvriendelijk zijn.
Overigens: zichtbeton hoeft niet per se grijs te zijn. Met behulp van kleurpigmenten ontstaan de meest uiteenlopende kleuren, die bij elke woonstijl passen.

open woonkamerkast met enkele deuren in grijs, Industrial stijl

Woningbouw met zichtbeton

Zichtbeton komt het best tot zijn recht in een huis met ruime kamers, hoge plafonds en grote ramen. Voor de keuken en de badkamer is het slechts onder voorwaarden bruikbaar, omdat het in tegenstelling tot materialen als gips en bakstenen de luchtvochtigheid niet kan opnemen en later weer kan afgeven. Voor een grote woonkamer of een atelier is het echter een ideaal materiaal.
In ieder geval geldt: het bouwen van een huis met zichtbeton dien je aan een expert over te laten. Zelfs de kleinste onregelmatigheden vallen meteen op. Daarom is een zorgvuldige planning vooraf noodzakelijk – eigenlijk dient al voor het begin van de bouw duidelijk te zijn hoe het eindresultaat met zichtbeton eruit gaat zien.
Trappen van zichtbeton zijn zowel chic als uniek. De verschillende texturen komen daarbij goed tot hun recht. Ook hier heb je een vakman nodig om ervoor te zorgen dat het resultaat aan al je eisen voldoet. Trappen van zichtbeton hebben het nadeel dat ze in de loop der tijd slijten – want het materiaal heeft geen coating, die tegen de vele duizenden voetstappen beschermt.

Lage woonkamerkast en hangkasten met deuren in grijs, Industrial stijl

Inrichten met zichtbeton: tips en trucs

Bij zichtbeton past een minimalistische inrichting, die niet al te zachtaardig moet zijn. Pastelkleuren en knusse kussens voor de bank zijn hier niet op de juiste plek. Kies in plaats daarvan voor textiel en meubels van natuurlijke materialen: leren fauteuils, houten tafels, linnen gordijnen en lichtgekleurde moderne vloeren zijn precies wat je nodig hebt.
De kleuren van keuze zijn grijs, beige en andere bruine en aardetinten. Ze versterken de natuurlijke indruk van het zichtbeton. Nog een tip: grote planten voor een brede muur van zichtbeton creëren een uitgesproken kunstzinnige flair, die inspireert tot creatieve uitingen. Speelse patronen en frutsels horen niet in een interieur met zichtbeton thuis.

Kledingkast met inliggende deuren gelakt in beigerood en inliggende deuren in steengrijs
Ook voor de decoratie geldt: natuurlijke materialen eerst! Naast houten decoraties, rotan manden en schalen van terracotta passen metalen elementen en koperen decoratie goed bij zichtbeton.
Spreken de strakke lijnen van zichtbeton je aan? Dan raden we je aan om je eens te verdiepen in de instustriele stijl – die is perfect te combineren met dit speciale materiaal.

Vragen? De jouwMaatkast.nl experten adviseren je graag.

Tel: +31 (0) 202622970 of +32 (0) 280 851 32 | E-mail: ln.tsaktaaMwuoj@tcatnoc
powered by webEdition CMS