2-mans bezorging tot in het huis

Europa´s nr. 1 voor maatwerkmeubels online

Gratis advies

Klantbeoordeling: zeer goed 5.7/6

%
LENTE-SALE: Nu tot 25 % korting alleen tot 15-04-2024!

Alleen tot:

LENTE-SALE: Nu tot 25 % korting alleen tot 15-04-2024

Een vintage-inrichting bij jou thuis

Creëer je eigen vintage-sfeer met op maat gemaakte meubels

Nu configureren
Vintage inrichtingsstijl met een lage kast met gelakte kaderfronten in violet
Een vintage-inrichting: op zoek naar inspiratie?

Vintage is in – en dat al een tijdje. Handeltjes in tweedehands meubels schieten als paddenstoelen uit de grond, woontijdschriften staan er vol mee en je beste vriendin beschrijft haar nieuwe tas trots als "echt vintage". Maar wat betekent vintage eigenlijk precies? En wat is het verschil tussen vintage en shabby chic? Hier lees je meer over dit onderwerp en proberen wij onze fascinatie voor vintage meubels tastbaar te maken. Verder stellen we een paar bekende meubelontwerpers aan je voor en geven je een aantal waardevolle ideeën voor een geslaagde vintage-inrichting.

Is mijn meubelstuk vintage?

Het begrip "vintage" betekent in het Engels onder andere "gerijpt", "uitstekend" of "klassiek". Dat zijn vintage meubels nou net: originele, gebruikte designmeubels uit de periode van grofweg de jaren twintig tot de jaren zeventig. Vaak hebben deze meubels zichtbare gebruikssporen en zijn ze grotendeels met de hand gemaakt. Vandaag de dag zijn vooral klassiekers uit de richtingen jugendstil, art deco, Bauhaus en het zogenaamde "Scandinavisch design" populair. Hun karakteristieke charme maakt deze meubels echte game changers in talloze inspirerende vintage woningen.

Vintage meubels: perfect in gebrekkigheid

Vintage meubels bevinden zich nooit in een onberispelijke conditie. De tijd laat nu eenmaal zijn sporen achter, kleuren vervagen en er ontstaat een natuurlijk patina. Deze meubels laten ons zo hun verleden zien. Daarnaast zijn de meeste ervan in beperkte oplage vervaardigd, wat ook de reden is dat ze zo felbegeerd zijn. Kortom: wie zijn huis met vintage meubels inricht, verkiest authenticiteit boven perfectie.

Vintage meubels hebben een tijdloos design, dat ook vandaag de dag nog vlot en hedendaags oogt. Dat hebben we te danken aan het echte handwerk, de hoogwaardige materialen en de virtuoze afwerking.

Is vintage per definitie ook shabby chic?

Wie zich interesseert voor vintage stoot vroeg of laat op het begrip "shabby chic". De stijlen vintage en shabby chic lijken op het eerste gezicht erg op elkaar, aangezien beide zich kenmerken door een retro-look. Maar er zijn ook verschillen: vintage meubels zijn oude, authentiek gerestaureerde klassiekers, terwijl shabby chic dat effect kunstmatig imiteert – shabby chic meubels zijn meestal helemaal niet zo oud. Daarom zijn ze veel goedkoper, en bezitten ze niet dezelfde charme als de echte klassiekers.

Veel meubels, accessoires en kledingstukken worden vandaag de dag incorrect als vintage aangeduid, meestal om de prijs behoorlijk op te kunnen drijven. Wie geen nep wil kopen, kan zich beter vooraf goed informeren, prijzen vergelijken en professioneel advies inwinnen. Zo wordt jouw vintage woning gegarandeerd een succes!

Jouw woning inrichten met vintage meubels

Wie zijn huis met echte vintage klassiekers wil inrichten, kiest voor echte klasse die ook nog eens erg trendy is op het moment. Er is geen goed of fout als het gaat om vintage. Jouw vintage-inrichting is een succes wanneer jij er tevreden mee bent. Of je nu de keuken mooier wilt maken, de slaapkamerinrichting wilt aanpakken of een retropaleisje van je woonkamer wilt maken, de mogelijkheden zijn met vintage schier eindeloos.

We hebben nog wel een paar tips voor je nieuwe vintage-inrichting: zet niet te veel pronkstukken uit verschillende stijlen en tijdperken kriskras door elkaar. Dit verstoort het evenwicht in de woning, die langzaam maar zeker op een overvolle uitdragerij zal gaan lijken. Combineer vintage in plaats daarvan met bescheiden, moderne meubels. Wat vind je bijvoorbeeld van een groepje Eames chairs in verschillende kleuren aan een elegante witte tafel? Of vul je hoekbank in de woonkamer aan met een vintage bijzettafeltje.

Opvallende, op zichzelf staande meubels hebben bovendien genoeg ruimte nodig, om optimaal tot uiting te komen. Combineer vintage meubels met andere items in een soortgelijke stijl of kleur om een spannend samenspel te creëren.

Vintage meubels van bekende designers kopen

Een paar van de meest geliefde vintage designers zijn:

 • Alvar Aalto
 • Marcel Breuer
 • Le Corbusier en Charlotte Perriand
 • Charles en Ray Eames
 • Walter Gropius
 • Arne Jacobsen
 • Frank Lloyd Wright
 • Ludwig Mies van der Rohe
 • Verner Panton
 • Thonet
 • Wilhelm Wagenfeld

Wie vintage meubels van deze iconen wil kopen, kan het proberen op vlooienmarkten, tweedehandswinkels, antiquariaten, veilinghuizen, gespecialiseerde handelaren en online shops. Je merkt het al: er zijn heel wat mogelijkheden om aan vintage meubels te komen. Met wat geduld en een beetje geluk vind ook jij wat je zoekt. En wie weet, misschien geniet jij binnenkort al van de gezellige retro-sfeer bij jou thuis!

 

Beeld: bron - unsplash.com

Vragen? De jouwMaatkast.nl experten adviseren je graag.

Tel: +31 (0) 202622970 of +32 (0) 280 851 32 | E-mail: ln.tsaktaaMwuoj@tcatnoc
powered by webEdition CMS